Οι βασικοί παράγοντες της ευτυχίας: Ύπαρξη συντρόφου, υγεία και εργασία

Η ύπαρξη συντρόφου στη ζωή, η καλή ψυχική υγεία και η αποφυγή της ανεργίας είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες της ευτυχίας, σύμφωνα με μία μετα-ανάλυση που έκαναν ερευνητές από την Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) και παρουσιάστηκε σε συνέδριο για την ευεξία που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο μαζί με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο επικεφαλής της μελέτης, λόρδος Richard Layard, δήλωσε ότι οι άνθρωποι δεν έχουν γίνει πιο ευτυχισμένοι τα τελευταία 50 χρόνια, παρότι το μέσο εισόδημα υπερδιπλασιάστηκε.

eutyxiaΗ μελέτη συγκέντρωσε τα ευρήματα αρκετών δημοσκοπήσεων που έγιναν σε χώρες όπως είναι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 200.000 άτομα σε όλο τον κόσμο και είχαν απαντήσει σε ερωτήματα για το τι και πόσο επηρεάζει την ευτυχία τους.

Η έκθεση υποστηρίζει τα επιχειρήματα που έχει προβάλει ο Layard κατά τη διάρκεια αρκετών δεκαετιών, ότι οι κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες είναι πιο σημαντικό για την ευημερία των ατόμων από τα επίπεδα του εισοδήματος. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι η ύπαρξη συντρόφου και η ψυχική υγεία συμβάλλουν πολύ περισσότερο στην αίσθηση της ευτυχίας απ’ ό,τι οι οικονομικοί παράγοντες.

Όπως έδειξε η ανάλυση, ο διπλασιασμός του μισθού αυξάνει την ευτυχία μόλις 0,2 βαθμούς σε μία κλίμακα από 0 έως 10. Η ύπαρξη μόνιμου συντρόφου όμως αυξάνει την ευτυχία κατά 0,6 βαθμούς, ενώ η απώλεια του συντρόφου είτε οφείλεται σε χωρισμό είτε σε θάνατο μειώνει την ευτυχία κατ’ ανάλογο βαθμό. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές, αλλά και η ανεργία είναι ο πιο σημαντικοί παράγοντας απ’ όλους, αφού ο καθένας από αυτούς του παράγοντες επηρεάζουν την ευτυχία κατά 0,7 βαθμούς.

Νέος ρόλος για το κράτος

Τα ευρήματα σημαίνουν ότι «έχουμε ανάγκη να μας έχουν οι άλλοι ανάγκη, καθώς και να μην είμαστε μόνοι, αλλά να έχουμε ουσιαστικές σχέσεις στη ζωή μας, ανέφεραν οι ερευνητές. Επιπλέον, είναι σημαντικό να έχουμε εργασία και να μην καθόμαστε αδρανείς γιατί αυτό μειώνει την αυτοαξία και την ευτυχία μας.

“Τα στοιχεία αυτά απαιτούν ένα νέο ρόλο για το κράτος, όχι μόνο δημιουργία πλούτου”, ανέφερε ο Layard που υπήρξε οικονομικός σύμβουλος των πρώην πρωθυπουργών της Βρετανία Τόνι Μπλαιρ και του Γκόρντον Μπράουν. “Στο παρελθόν, το κράτος αποφάσισε να λάβει μέτρα για τη φτώχεια, την ανεργία, την εκπαίδευση και τη σωματική υγεία. Αλλά εξίσου σημαντικό τώρα είναι η ενδοοικογενειακή βία, ο αλκοολισμός, η κατάθλιψη και το άγχος, η αλλοτριωμένη νεολαία, μανία και πολλά άλλα. Το κράτος θα πρέπει να επικεντρωθεί και σ’ αυτά τα ζητήματα”.

Σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών, η έκθεση αναφέρει: «Ο ισχυρότερος παράγοντας πρόβλεψης μιας ευτυχισμένης ενήλικης ζωή δεν είναι τόσο τα προσόντα των παιδιών, αλλά συναισθηματική υγεία τους. Υπάρχουν επίσης ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι τα σχολεία έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη συναισθηματική υγεία των παιδιών. Η ποιότητα του σχολείου στο οποίο πηγαίνει ένα παιδί επηρεάζει τη συναισθηματική ευημερία όσο επηρεάζει και την απόδοση στις εξετάσεις”.

Δείτε επίσης