Αλτσχάιμερ: Φως LED εξαφανίζει τις πλάκες β-αμυλοειδούς σε ποντίκια

Nευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) ανακάλυψαν μια πρωτοποριακή μη επεμβατική τεχνική αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία χρησιμοποιεί φως LED, σε συγκεκριμένη συχνότητα, που αναβοσβήνει γρήγορα μπροστά από τα μάτια. H μελέτη αφορούσε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

altshaimerΥπάρχουν τουλάχιστον δύο τρόποι έκθεσης στη συγκεκριμένη ακτινοβολία, είτε φορώντας ειδικά γυαλιά, τα οποία την εκπέμπουν, είπε με το να κάθεται κανείς μπροστά από μια τέτοια πηγή φωτός. Η τεχνική δεν έχει κατανοηθεί πως και γιατί λειτουργεί ούτε αν έχει αποτελεσματικότητα στον άνθρωπο. Ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί ορόσημο στην κατανόηση της νόσου Αλτσχάιμερ, ανοίγοντας ένα τελείως διαφορετικό δρόμο αντιμετώπισης της ασθένειας.

Χρησιμοποιώντας φως LED που αναβοσβήνει γρήγορα σε συγκεκριμένη συχνότητα, οι επιστήμονες ενίσχυσαν τα γ-κύματα του εγκεφάλου και κατάφεραν να συρρικνώσουν σε μεγάλο βαθμό τις τοξικές πλάκες της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης  στον εγκέφαλο ποντικιών με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η συσσώρευση των πλακών της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να οφείλεται ή να επιδεινώνεται από μια διαταραχή στα ηλεκτρικά κύματα του εγκεφάλου, τα οποία παράγονται από τα δίκτυα των νευρώνων.  Η αποκατάσταση των ηλεκτρικών κυμάτων στον εγκέφαλο φαίνεται πως “καθαρίζει” σε μεγάλο βαθμό τις πλάκες που έχουν σχηματισθεί.

Τα γ-κύματα του εγκεφάλου έχουν συχνότητα 25 έως 80 Hertz (κύκλους ανά δευτερόλεπτο) και θεωρείται ότι συμβάλλουν στην ομαλότητα διαφόρων εγκεφαλικών λειτουργιών, όπως είναι η προσοχή, η αντίληψη και η μνήμη.

Ανώδυνη μέθοδος

Οι ερευνητές εφάρμοσαν μια απλή συσκευή που γεννούσε λάμψεις φωτός που αναβόσβηναν σαν φλας με συχνότητα 40 λάμψεων ανά δευτερόλεπτο.  Οι νευρώνες του οπτικού φλοιού του κάθε ζώου άρχισαν να ανταποκρίνονται και το αποτέλεσμα ήταν ανέλπιστο. Μετά από μόλις μια ώρα μπροστά από τα φώτα την ημέρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μειωμένα επίπεδα της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς στον οπτικό φλοιό των ζώων ύστερα από μια εβδομάδα. Σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν είχαν πάρει στην εβδομαδιαία θεραπεία τους με το φως, διαπιστώθηκε ότι είχαν 67% λιγότερη ποσότητα αμυλοειδών πλακών, κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια αξιοσημείωτη άνοδο στο μέγεθος και τη δραστηριότητα των μικρογλοιακών ανοσοκυττάρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτά τα κύτταρα αποτέλεσαν την ηλεκτρική “σκούπα” για να μειώσουν την ποσότητα της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης.  Να σημειωθεί ότι τα μικρογλοιακά ανοσοκύτταρα είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που “καθαρίζουν” τον εγκέφαλο από τοξικές ουσίες.

Πάντως, δεν συνέβη το ίδιο με άλλες συχνότητες από τα 20 έως 80 Hertz. Παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η μείωση των πλακών του β-αμυλοειδούς είναι προσωρινή ή μόνιμη. Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι μειώθηκε και ποσότητα μια άλλης πρωτεΐνης που χαρακτηρίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ, της Ταυ.

Στα ποντίκια, οι επιδράσεις αυτές περιορίστηκαν στο οπτικό φλοιό. Στους ανθρώπους με νόσο Αλτσχάιμερ, ο οπτικός φλοιός δεν είναι μια από τις περιοχές του εγκεφάλου που γεμίζει γρήγορα από τις πλάκες της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης. Αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι με ορισμένες τροποποιήσεις στην τεχνική τους με το φως θα μπορούσε να υπάρξει πρόσβαση σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου, όπως είναι ο ιππόκαμπος, που επηρεάζονται βαθιά από τη νόσο  Αλτσχάιμερ.

«Πολλά πράγματα έχουν δουλέψει αποτελεσματικά στα ποντίκια, αλλά στη συνέχεια έχουν αποτύχει στους ανθρώπους. Αν όντως οι ασθενείς ανταποκριθούν στη νέα θεραπεία, τότε οι δυνατότητες θα είναι τεράστιες, επειδή είναι μη επεμβατική και πολύ προσιτή», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Νευροεπιστήμης Λι-Χουέι Τσάι.

Να σημειωθεί ότι η μέθοδος είναι ανώδυνη, φαίνεται ασφαλής, γρήγορη, φθηνή και δεν δημιουργεί κίνδυνο επιληψίας. Οι ερευνητές κατέθεσαν αίτηση για έγκριση στην αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), και δημιούργησαν μια εταιρεία, ονόματι Cognito Therapeutics, η οποία θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Δείτε επίσης