Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Οι στατίνες, φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, μπορεί να προστατεύουν από την νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Neurology.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 399.979 Αμερικανών ηλικίας άνω των 65 ετών και βρήκαν πως όσοι λάμβαναν στατίνες για τουλάχιστον δύο χρόνια είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης στην επόμενη πενταετία (από το 2009 μέχρι το 2013). Κατά μέσο όρο, η μείωση του κινδύνου ήταν 15% για τις γυναίκες και 12% για τους άνδρες.

Κάθε χρόνο, το 1,72% των γυναικών και το 1,32% των ανδρών διαγιγνώσκονταν με Αλτσχάιμερ. Αλλά τα άτομα που λάμβαναν στατίνες για να ρυθμίσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο. Η μείωση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη για όσους λάμβαναν με συνέπεια τα φάρμακα.

Ωστόσο, η μελέτη δεν κατάγραψε όφελος για τους μαύρους άνδρες. Η μεγαλύτερη μείωση υπήρξε μεταξύ των ισπανόφωνων ανδρών, περίπου 29%. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ ήταν μικρότερος για τις λευκές γυναίκες που έκαναν μεγαλύτερη χρήση στατινών (15% μικρότερος από τις γυναίκες που λάμβαναν στατίνες πιο αραιά).

Παίζει ρόλο το είδος της στατίνης

Η μείωση του κινδύνου δεν ήταν ίδια για όλες τις στατίνες. Η συμβαστατίνη φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο σε άνδρες και γυναίκες, ενώ η ατορβαστατίνη, η πραβαστατίνη και η ροσουβαστατίνη φάνηκαν να τον μειώνουν κυρίως στις γυναίκες.

Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί οι στατίνες έχουν αυτή την επίδραση. Ωστόσο η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα αυξάνει την πιθανότητα για στενώσεις στις αρτηρίες παρεμποδίζοντας την ροή του αίματος. Επίσης, μια μεγαλύτερη αθηρωματική πλάκα μπορεί να σημαίνει περισσότερες σιωπηλές θρομβώσεις οι οποίες να επηρεάζουν αρνητικά τον εγκέφαλο. Ίσως η πλημμελής αιμάτωση του εγκεφάλου να αυξάνει τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ, εκτιμούν οι ερευνητές. Από την άλλη μεριά, αυτό το θετικό αποτέλεσμα των στατινών μπορεί να έχει σχέση με το γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά μειώνουν τη φλεγμονή του σώματος.

Να σημειωθεί ότι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ υψηλής χοληστερόλης και της νόσου Αλτσχάιμερ.

“Οι στατίνες ίσως μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ», δήλωσε η Julie Zissimopoulos, επικεφαλής της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Πολιτικών & Οικονομικών της Υγείας.  Το κατάλληλο είδος στατίνης στον κατάλληλο ασθενή, την κατάλληλη στιγμή μπορεί να παρέχει έναν τρόπο μείωσης της επίπτωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, έγραψαν οι επιστήμονες στη  μελέτη τους.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, η Zissimopoulos διαπίστωσε ότι εάν η ιατρική πρόοδος θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη της νόσου για ένα χρόνο, οι ασθενείς θα είχαν μειωθεί κατά 2 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Άλλα φάρμακα που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι ορισμένα αντι-διαβητικά και αντι-υπερτασικά.

Δείτε επίσης