Οργανική σκολίωση και συντηρητική θεραπεία με κηδεμόνα

skoliosh1

Φυσιολογική σπονδυλική στήλη και σπονδυλική στήλη με σκολίωση (δεξιά).

Η σκολίωση ορίζεται σαν μία πολύπλοκη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να εμφανιστεί είστε στην παιδική είτε στην ενήλικη ζωή. Ταξινομείται σε λειτουργική, δηλαδή σε διατήρηση της αρχιτεκτονικής των σπονδύλων χωρίς ευκολία στροφικότητας και στην οργανική ιδιοπαθή που δεν διορθώνεται από τον ίδιο τον ασθενή.

Ποιες μορφές μπορεί να πάρει ο οργανική σκολίωση;

Οι οργανικές σκολιώσεις συνοδεύονται πάντα με στροφή των σπονδύλων και με εμφανή ασυμμετρία στην περιοχή της θωρακικής μοίρας.

Μία οργανική σκολίωση μπορεί να είναι:

Ιδιοπαθής: Το 80% των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται με αυτού του τύπου την σκολίωση, με αιτίες που παραμένουν άγνωστες.

Συγγενής: Οφείλεται σε κάποια ανωμαλία, η οποία αναπτύχθηκε από την πρώτη στιγμή της γέννησης του ατόμου.

Νευρομυϊκές: Σε αυτήν την περίπτωση, η μία πλευρά του κορμού είναι μεγαλύτερη από την άλλη και μάλιστα μπορεί να υπάρξει και παράλυση. Δυστυχώς αυτής της μορφής η σκολίωση έχει πολύ χαμηλή πρόγνωση.

Συντηρητική θεραπεία σκολίωσης

Εκτός από μαξιλαράκια πίεσης και νάρθηκες χρησιμοποιούνται και κηδεμόνες με διορθωτικές δυνάμεις που είναι ευχάριστοι στην χρήση ακόμα και στα παιδιά.

Οι κηδεμόνες τύπου Boston που χρησιμοποιούνται κατά κόρον είναι κατασκευασμένοι από υψηλής ποιότητας θερμοπλαστικά υλικά. Σκοπός είναι να αποτραπούν οποιεσδήποτε οσφυϊκές λορδώσεις ή αφύσικες κλίσεις στην λεκάνη.

Η τοποθέτηση του κηδεμόνα γίνεται κάτω από τα ρούχα, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην κίνηση του ατόμου, πόσο μάλλον ενός παιδιού που δυσκολότερα δέχεται τον κηδεμόνα. Η χρήση του πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 18 ώρες μέσα στην ημέρα και αυτό είναι πολύ σημαντικό να τηρείται, αφού μετά την σκελετική ωρίμανση του ατόμου δεν έχει νόημα ο κηδεμόνας.

Πότε πρέπει να τοποθετηθεί ο κηδεμόνας;

Πριν την έναρξη της περιόδου (11-13 χρόνων) είναι ιδανική εποχή για την χρήση κηδεμόνα στα κορίτσια και στην αντίστοιχη ηλικία (13-15) στα αγόρια.

Δείτε επίσης