Περιεδρικό συρίγγιο & κύστη κόκκυγος: Πρωτοποριακές θεραπείες laser

Οι πιο συχνές παθήσεις του πρωκτού είναι 4-5 στον αριθμό και ανάμεσά τους είναι το περιεδρικό συρίγγιο και η κύστη κόκκυγος.

Περιεδρικό συρίγγιο – θεραπεία

Τι περισσότερες φορές τα περιεδρικά συρρίγια προκύπτουν από τη δημιουργία φλεγμονής ή την περίπτωση της φραγής των αδένων που περικυκλώνουν την περιοχή του πρωκτού. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία αποστήματος. Από τα υποδόρια μέχρι τα πεταλοειδή συρρίγια ο γενικός χειρουργός επιλέγει στο 90% των περιπτώσεων την αποτελεσματική θεραπεία Laser.

laser-proΠρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική και ανώδυνη διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί καθημερινές αλλαγές τραυμάτων. Στην αρχή γίνεται μία λεπτομερής χαρτογράφηση της πάσχουσας περιοχής για να διαπιστωθεί πόσο μεγάλη είναι η βλάβη.

Στην συνέχεια εισάγεται μία κάμερα στο εσωτερικό του πρωκτού. Με την ενδοσκοπική θεραπεία VAAFT καυτηριάζεται η περιοχή (φωτοπηξία), αποθεραπεύοντας το συρίγγιο ακόμα και σε περίπτωση επανεμφάνισης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ελάχιστα χειρουργικής πράξης γίνεται μία συνεχής πλύση με ειδικό διάλυμα.

Κύστη κόκκυγος και θεραπεία με laser

H κύστη κόκκυγος είναι μία φλεγμονή που παρουσιάζεται στον εσωτερικό ιστό του πρωκτού και συγκεκριμένα στην μεσογλουτιαία πτυχή. Ένα σύνηθες αίτιο είναι η διείσδυση των τριχών στο δέρμα, από τις οποίες παρουσιάζεται έντονο πρήξιμο και παρουσία πυοαιματηρού υγρού στην περιοχή.

Και στην κύστη κόκκυγος χρησιμοποιείται το laser ενώ σπάνια πλέον η εγχείρηση γίνεται με τον κλασικό τρόπο. Με το laser ο χειρουργός ελέγχει απόλυτα το βάθος της διείσδυσης, αποκλείοντας την περίπτωση εγκαύματος. Για αυτόν τον λόγο η επέμβαση χαρακτηρίζεται επιτυχώς αναίμακτη και ανώδυνη.

Ιατρικές συμβουλές για τις παθήσεις πρωκτού:

  • Μην αναβάλλετε ποτέ την θεραπεία της πάθησης, καθώς μπορεί να υπάρχουν άσχημες παρενέργειες μελλοντικά, όπως μία δυσκολία στην επούλωση.
  • Για να εκμηδενιστεί η περίπτωση επανεμφάνισης της κύστης κόκκυγος προτείνεται να κάνετε ριζική αποτρίχωση laser στην περιοχή.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία των επεμβάσεων είναι η άριστη κατάρτιση του ιατρού και της ομάδας του.

Μπείτε στο ιατρικό site του γενικού χειρουργού και διδάκτορα της ιατρικής σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, Αρχοντοβασίλη Φωτίου, κάνοντας κλικ στο oxeirourgos.gr.

Δείτε επίσης