Φυσικοθεραπεία: Στάδια, μηχανήματα και σκοπός της θεραπείας

Η πιο διαδεδομένη αποκατάσταση πολλών παθήσεων των σπονδύλων, και όχι μόνο, δεν έχει καμία σχέση με φαρμακευτική αγωγή και γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια.

Η φυσικοθεραπεία έχει διαδοθεί σαν ένας τρόπος θεραπευτικής προσέγγισης μετά από χειρουργείο, ως ένα συμπλήρωμα σε κάποια θεραπεία ή ως αποκλειστική μέθοδος αντιμετώπισης πολλών προβλημάτων.

fysikotherapeiaΣε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται

  • Για προβλήματα σπονδύλων, συνήθως στην μέση και τον αυχένα η φυσικοθεραπεία δίνει το σωστό παράδειγμα στους σπονδύλους ώστε να αποτρέψουν την κακή στάση του σώματος, ακόμα και μετά τον τραυματισμό.
  • Σε περιπτώσεις ατροφίας που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι μύες ή ακόμα και μετά από κάποιες ορθοπεδικές επιδιορθώσεις με χειρουργείο ή χωρίς, διάφορες μέθοδοι είναι αποτελεσματικές και μπορούν να ολοκληρώσουν την αποκατάσταση ενός μυ σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
  • Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, οι ασκήσεις που θα σας προτείνει ο γιατρός σας μπορούν να επαναφέρουν την κινητικότητα στους ασθενείς.
  • Η ίδια επαναφορά σε μέλη του σώματος, γίνεται και μετά από τραυματισμό ενός αθλητή ή χορευτή.

Στάδια από τα οποία περνάει μία φυσικοθεραπεία

Μηχανήματα: Με την χρήση των ειδικών ιατρικών μηχανημάτων, μειώνεται ο πόνος και αυξάνεται η κινητικότητα στην πάσχουσα περιοχή.

Τεχνικές κινησιοθεραπείας: Ο φυσικοθεραπευτής υποδεικνύει κάποιες τεχνικές στον ασθενή και σχεδόν αποκλειστικά με τα χέρια του βοηθάει στην μυϊκή σταθεροποίηση και ενδυνάμωση της περιοχής.

Τέλος ο ασθενής λαμβάνει τις κατάλληλες οδηγίες από τον φυσικοθεραπευτή για να συνεχίσει κάποιες ασκήσεις στο σπίτι ή στο γυμναστήριο.

Μερικά από τα πιο γνωστά μηχανήματα φυσικοθεραπείας

Το laser και οι υπέρηχοι είναι από τα πιο γνωστά ενάντια στις φλεγμονές. Επίσης, υπάρχουν κάποια μηχανήματα που δουλεύουν με ηλεκτρόδια και συμβάλλουν καθοριστικά στην μείωση του πόνου. Οι διαθερμίες τέλος, είναι μία κατηγορία που χρησιμοποιείται για την ίαση μέσω της τοπικής αύξησης της θερμοκρασίας στον μυ.

Δείτε επίσης