Κλινικές έρευνες: Μόλις 80 εκατ. ευρώ προσελκύει η Ελλάδα

jim-sage

Jim Sage, πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum PIF και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas.

Την αναγκαιότητα αύξησης των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, και τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν μέσω των κλινικών ερευνών, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Jim Sage, πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum PIF και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas, στο 5ο Clinical Research Conference.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Sage ανέφερε: “Στο χώρο του φαρμάκου υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για αύξηση των ξένων επενδύσεων στο χώρο των κλινικών μελετών. Το ποσό που σε ετήσια βάση επενδύεται για έρευνα στην Ευρώπη είναι 31 δισ. ευρώ και από αυτό το ποσό η χώρα μας προσελκύει μόλις 80 εκατ. ευρώ, ενώ βάσει του μεγέθους της θα έπρεπε να προσελκύει περίπου 400 εκατ. ευρώ”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι κάτω και από πολύ μικρότερες χώρες όπως η Κύπρος. Η αξία των κλινικών μελετών είναι μεγάλη τόσο για την πολιτεία, όσο και για την ερευνητική κοινότητα και τους ασθενείς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, μια αύξηση 100 εκατ. ευρώ σε κλινικές μελέτες σημαίνει 220 εκατ. ευρώ για την ελληνική οικονομία και 4,300 θέσεις εργασίας Ελλήνων επιστημόνων. Για τους Έλληνες ερευνητές, οι κλινικές μελέτες σημαίνουν πόρους για ερευνητικό έργο, εξειδίκευση, γνώση και διεθνές κύρος, ενώ για τους ασθενείς σημαίνουν γρήγορη πρόσβαση σε νέες θεραπείες.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης