Ο εγκέφαλος των δρομέων έχει μεγαλύτερη συνδεσιμότητα

Μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience, έδειξε ότι η υψηλών απαιτήσεων αεροβική άσκηση μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της νόησης ενισχύοντας τις συνδέσεις τόσο μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, όσο και μέσα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δραστηριότητες που απαιτούν καλό έλεγχο των κινήσεων όπως το να παίζει κάποιος ένα μουσικό όργανο, ή που απαιτούν υψηλά επίπεδα συντονισμού χεριού-ματιού, όπως είναι το γκολφ, μπορούν να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ενώ οι περισσότερες έρευνες γύρω από την άσκηση έχουν επικεντρωθεί στα οφέλη που έχει για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η μελέτη βρήκε ότι υπάρχουν οφέλη και για τους νέους.

Περισσότερες εγκεφαλικές διασυνδέσεις

Οι ερευνητές σύγκριναν τομογραφίες εγκεφάλου νεαρών ενηλίκων που ήταν δρομείς με τομογραφίες συνομηλίκων τους που δεν συμμετείχαν σε κάποια τακτική σωματική δραστηριότητα. Όλα τα άτομα της μελέτης είχαν ηλικία  18-25  ετών με συγκρίσιμο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και παρόμοιο εκπαιδευτικό επίπεδο.

Οι μαγνητικές τομογραφίες μέτρησαν σε κατάσταση ηρεμίας τη λειτουργική διασύνδεση των συμμετεχόντων, η οποία δείχνει τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο όταν κάποιος δεν κάνει κάποια συγκεκριμένη εργασία.

Οι δρομείς, συνολικά, παρουσίασαν μεγαλύτερη λειτουργική συνδεσιμότητα μεταξύ των διακριτών περιοχών του εγκεφάλου καθώς και μέσα σε μερικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του μετωπιαίου φλοιού ο οποίος είναι σημαντικός για γνωστικές λειτουργίες όπως ο σχεδιασμός, η προσοχή και η λήψη αποφάσεων.

“Αυτό που παρακίνησε τη διεξαγωγή της μελέτης μας ήταν ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών η έρευνα έδειξε ότι η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλο, ωστόσο οι περισσότερες εξ’ αυτών έγιναν σε ηλικιωμένους”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης David Raichlen, επίκουρος καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν μελλοντικούς ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς η άσκηση επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Δείτε επίσης