Οι καρδιακές προσβολές αυξάνονται τα Χριστούγεννα

Την περίοδο των Χριστουγέννων και του νέου έτους καταγράφεται μια αύξηση στους θανάτους από έμφραγμα (καρδιακή προσβολή) η οποία όμως δεν σχετίζεται με το κρύο, αλλά με τις γιορτές, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης της Αυστραλίας σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

xristougennaΣε μελέτη που πραγματοποίησαν στη Νέα Ζηλανδία, όπου ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος αποτελούν καλοκαιρινούς μήνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τις 25 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου αυξάνονται κατά 4,2% οι θάνατοι από καρδιακές προσβολές. Το ίδιο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, στην Ευρώπη, και τις ΗΠΑ, αλλά έως τώρα οι ερευνητές πίστευαν ότι αυτό οφείλεται στο κρύο. Η περίοδος των γιορτών συμπίπτει με το μεγαλύτερο ψύχος του έτους.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη ανέλυσε τις αιτίες θανάτου στη Νέα Ζηλανδία μεταξύ των ετών 1988 και 2013. Σ’ αυτήν την περίοδο σημειώθηκαν 738.409 θάνατοι, εκ των οποίων οι 197.109 είχαν αιτία την καρδιά. Αν και η μελέτη δεν κατέγραψε τις ακριβείς θερμοκρασίες στη Νέα Ζηλανδία, η χώρα είναι νησί και δεν έχει ακραίες θερμοκρασίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν:

  • Αύξηση κατά 4,2% των θανάτων που σχετίζονται με την καρδιά που συμβαίνουν μακριά από ένα νοσοκομείο την περίοδο 25 Δεκεμβρίου – 7 Ιανουαρίου.
  • Η μέση ηλικία των καρδιακών θανάτων ήταν τα 76,2 έτη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, σε σύγκριση με τα 77,1 έτη κατά τη διάρκεια άλλων περιόδων του έτους.

Τα ευρήματά υποδηλώνουν ότι τα επιπλέον εμφράγματα την περίοδο των Χριστουγέννων και της νέας χρονιάς έχουν αιτία ανεξάρτητη από τον καιρό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Josh Knight. Πιθανές αιτίες μπορεί να είναι η κατανάλωση πολύ φαγητού και γλυκισμάτων, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το ξενύχτι, το στρες της προετοιμασίας των γιορτών και το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς παίρνουν πρόωρα εξιτήριο από τα νοσοκομεία για να βρεθούν με την οικογένειά τους.

Υπάρχει και μια άλλη εξήγηση η οποία μπορεί να σχετίζεται με τη θέληση των “τερματικών” ασθενών να ζήσουν μέχρι την ημέρα που είναι σημαντική για αυτούς. Για παράδειγμα έχει καταγραφεί η ικανότητα των ασθενών να “τροποποιούν” την ημερομηνία του θανάτου τους ώστε να πεθαίνουν πιο συχνά κοντά στην ημερομηνία γέννησής τους. Άλλες όμως μελέτες αντικρούουν αυτό το συμπέρασμα.

Σύμφωνα με τον Knight, είναι δύσκολο να γίνουν συστάσεις αυτή τη στιγμή καθώς δεν είναι γνωστή η αιτία του φαινομένου, και χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μελέτες γι’ αυτό το θέμα. Αλλά καλό θα ήταν να αποφεύγει κανείς την κατανάλωση πολλών θερμίδων από φαγητό και αλκοόλ, καθώς και το κάπνισμα, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Δείτε επίσης