Η αντιμετώπιση του λόξιγκα στη διάρκεια των εορταστικών γευμάτων

anastasia_mosxovaki1-12Της Αναστασίας Μοσχοβάκη, Ιατρού Ειδικής Παθολόγου

Ο λόξιγκας είναι μία ακούσια κίνηση που προκαλείται από την κατάσπαση του διαφράγματος. Είναι συχνό παθολογικό σύμπτωμα των γιορτών, λόγω συνήθων του προκαλούν αντιδραστικό ερεθισμό του διαφράγματος, του φρενικού ή του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Τέτοιοι παράγοντες είναι τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα πλούσια γεύματα, το αλκοόλ, συγκινησιακοί παράγοντες όπως συναισθηματική φόρτιση και άγχος.

Εάν ο λόξιγκας είναι έντονος ή υποτροπιάζει πρέπει πάντοτε να πραγματοποιείται σοβαρή ιατρική εξέταση. Αυτό συμβαίνει γιατί οργανικά αίτια μπορεί να ευρίσκονται πίσω από την παθολογική αυτή κίνηση και υπερευαισθησία του διαφράγματος, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, πνευμονικές νόσοι, γαστρεντερικά νοσήματα κ.λπ.

Ποια μπορεί να είναι η αιτία

Συνήθη λάθη κατά το ρεβεγιόν που αυξάνουν την πιθανότητα ερεθισμού του διαφράγματος έκλυσης λόξιγκα είναι:

  • Η συνήθεια της παράλειψης γευμάτων. Η παράλειψη γευμάτων ιδιαίτερα του πρωινού οδηγεί σε κατανάλωση αυξημένης ποσότητας φαγητού κατά τα εορταστικά νυχτερινά γεύματα, διάταση στομάχου ερεθισμό του διαφράγματος και λόξιγκα.
  • Η συνήθεια της ταχείας κατανάλωσης των εδεσμάτων. Παρά την κινητοποίηση των αντανακλαστικών της λαιμαργίας που προκαλεί συχνά η θέαση ποικίλων εδεσμάτων είναι σημαντικό να μασήσετε καλά την τροφή σας και να αποφύγετε να φάτε γρήγορα. Εάν η θέαση των γλυκών σας προκαλεί να τα δοκιμάσετε, προτιμήσετε να φάτε τη μισή ή το ένα τρίτο της μερίδας από κάθε γλυκό.
  • Ο ύπνος αμέσως μετά το νυχτερινό γεύμα. Κοιμηθείτε μία-δύο ώρες μετά για να αποφύγετε την γαστρική παλινδρόμηση που μπορεί να πυροδοτήσει δυσάρεστα επεισόδια λόξιγκα.
  • Η κατάχρηση αλκοόλ, μπορεί να πυροδοτήσει ανεπιθύμητο λόξιγκα. Προτιμήστε να μην καταναλώσετε πάνω από δύο καλής ποιότητας αλκοολούχα ποτά κατά το ρεβεγιόν. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44 ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Εάν πάσχετε από χρόνιο πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε χρόνια φάρμακα καλό ενδέχεται να μην μπορείτε να καταναλώσετε καθόλου αλκοόλ. Συνιστάται αποφυγή κατανάλωσης καφέ, τσαγιού και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη με το αλκοόλ
  • Η κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών για την ανακούφιση από την δυσπεψία που προκαλούν τα πλούσια εορταστικά γεύματα.

Αντιμετώπιση

Απλά μέτρα αντιμετώπισης του λόξιγκα στις γιορτές είναι:

  • Διακόψτε άμεσα το φαγητό και το ποτό
  • Βγείτε στον καθαρό αέρα
  • Προσπαθήστε να προκαλέσετε στον εαυτό σας ρέψιμο
  • Πραγματοποιήστε επί πέντε λεπτά έλξη της γλώσσας προς το ρινοφάρυγγα
  • Συγκρατήστε την αναπνοή σας επί πέντε δευτερόλεπτα
  • Μετακινηθείτε σε κλειστό χώρο με ήρεμο περιβάλλον
  • Πλησιάστε και συγκρατείστε τα γόνατα στο θώρακα ενώ εκπνέετε με δύναμη για να πραγματοποιηθεί επαρκής ερεθισμός του διαφράγματος
  • Επαναλάβετε τις παραπάνω κινήσεις μετά από δεκάλεπτη ανάπαυση.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
https://www.youtube.co

Δείτε επίσης