Ποια είναι η αιτία του καρκίνου;

Η απάντηση στην ερώτηση “ποια είναι η αιτία του καρκίνου” είναι απλώς τρία γράμματα: DNA.

To DNA είναι η συντομογραφία του δεσοξυριβοζονουκλεϊνικού οξέος. Είναι το γενετικό μας αποτύπωμα και βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος μας — ο «χημικός κώδικας Μορς», που καθοδηγεί κάθε κύτταρο μας να φτιάξει συγκεκριμένους δομικούς λίθους. Οι λίθοι αυτοί είναι στην πραγματικότητα σειρές χημικών ουσιών, τις οποίες οι επιστήμονες προσδιορίζουν με γράμματα. Αλλάζοντας ένα μόνο γράμμα μπορεί να αλλάξουν τα πάντα.

Ένα γονίδιο είναι μια συγκεκριμένη ακολουθία DNA, που κατευθύνει την παραγωγή μιας μοναδικής πρωτεΐνης. Αυτός ο γενετικός κώδικας είναι πολύτιμος. Είναι ο μεγα­λύτερος θησαυρός του σώματος, το μυστικό της ίδιας της ζωής. Κάθε κύτταρο έχει τα δικά του συστήματα ασφαλείας, σχεδιασμένα να προστατεύουν την ακεραιότητα του κώδικα αυτού. Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαι­ρείται, αυτός ο γενετικός κώδικας πρέπει να αντιγραφεί τέλεια. Για να εξασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην αντιγραφή αυτής της ζωτικής πληροφορίας, κάθε κύτταρο έχει έναν «ελεγκτή ορθογραφίας» που εξετάζει τον κώδικα και επιδιορ­θώνει κάθε ατέλεια που εντοπίζει. Τα γονίδια στα οποία έχει ανατεθεί αυτή η συγκε­κριμένη δουλειά ονομάζονται επιδιορθωτικά του DNA γονίδια.

Όλοι οι καρκίνοι προκαλούνται από βλάβη στο DNA

Με αυτή την έννοια όλοι οι καρκίνοι είναι γενετικοί. (Σημείωση: «Γενετικοί» δεν σημαί­νει πάντα «κληρονομικοί»). Η ανάπτυξη τους —μερικές φορές πυροδοτούμενη από μια μικρή βλάβη σε ένα μοναδικό γονίδιο— μπορεί να είναι κρυμμένη βαθιά μέσα στα κύτταρα για χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες. Σαν λακκούβα που σχηματίζεται από μια μικρή ρωγ­μή στο οδόστρωμα ή φωτιά σε θαμνώδη έκταση που πυροδοτείται από ένα κεραυνό, ο καρκίνος προκύπτει από μία ή πολλές μεταλλάξεις στον κώδικα του DNA. Επαυξητικά οι αλλαγές αυτές δημιουργούν ένα περιβάλλον που επι­τρέπει στα «κακά» κύτταρα να ευδοκιμήσουν.

Πώς προκαλεί καρκίνο μια βλάβη στο DNA; Στην πραγματικότητα τις περισσότερες φορές δεν προκαλεί. Η βλάβη στο DNA είναι απίστευτα κοινή. Συμβαίνει συνεχώς, συ­χνά τυχαία, και σχεδόν πάντα επιδιορθώνεται αυτοστιγμεί. Ωστόσο, όταν οι μεταλλάξεις τύχει να μετασχηματίσουν ένα καίριο γονίδιο ή ορισμένα ευαίσθητα γονίδια μέσα σε ένα κύτταρο, η βλάβη μπορεί να συντρίψει τις συνηθισμένες άμυνες του σώματος και να προκύψει καρκίνος.

Ιδού τρεις σημαντικοί τύποι γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο:

Ογκογονίδια. Ορισμένα γονίδια κωδικοποιούν τους παράγοντες ανάπτυξης, δουλειά των οποίων είναι να κάνουν τα κύτταρα να αναπτύσσονται. Λειτουργούν σαν χημικός διακόπτης: ένα κλικ και αρχίζει η ανάπτυξη των κυττάρων ή ένα κλικ και σταματάει. Ωστόσο, όταν τα γονίδια αυτά μεταλλάσσονται, γίνονται ογκογονίδια και η φυσιολογική αντι­γραφή των κυττάρων μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε ανώμαλη ανάπτυξη. Τα ογκογονίδια επιταχύνουν τόσο πολύ την ανάπτυξη των κυττάρων, που ο διακόπτης αυτός δρα σαν κολλημένο γκάζι σε αυτοκίνητο. Αν ο διακόπτης δεν μπορεί να κλείσει, η ανά­πτυξη του κυττάρου βγαίνει εκτός ελέγχου.

Ογκοκατασταλτικά γονίδια. Πρόκειται για γονίδια ελέγχου και κανονικά είναι και αυτά παρόντα σε όλα τα κύτταρα. Στόχος τους φαίνεται πως είναι να πατάνε το φρένο — να ελέγχουν τη διαίρεση των κυπάρων και να εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Οι μεταλλάξεις και εδώ μπο­ρεί να καταλήξουν σε χάος. Όταν τα γονίδια αυτά αχρηστεύονται, το αποτέλεσμα είναι σαν να τραβάτε το πόδι σας από το φρένο του αυτοκινήτου — δίνοντας στα ογκογο­νίδια ακόμα περισσότερη δύναμη και επιτρέποντας στην ανάπτυξη τους να εξελιχθεί ακόμα γρηγορότερα.

Επιδιορθωτικά του DNA γονίδια. Πρόκειται για γονίδια ελέγχου της ποιότητας, τους «ελεγκτές ορθογραφίας» που ελέγχουν συνεχώς τον γενετικό κώδικα καθώς τα κύτταρα διαιρούνται και επιδιορθώ­νουν τα λάθη που ανακύπτουν. Αν ένα ή περισσότερα από αυτά τα κύτταρα ελέγχου υποστεί μετάλλαξη ή αν τα επιδιορθωτικά κύτταρα είναι ελαττωματικά, μπορεί να ση­μειωθούν εκτεταμένες μεταλλάξεις, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Ελεύθερες ρίζες

Καθημερινά τα κύτταρα μας αποκρούουν αμέτρητες επιθέσεις από τα έξω: περι­βαλλοντικούς παράγοντες τόσο απλούς όσο είναι το ηλιακό φως (ιδιαίτερα το υπε­ριώδες), που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος, ή περίπλοκους όπως το τσιγάρο που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των πνευμόνων.

Οι πιο κοινοί απ’ όλους τους καρκίνους —του προ­στάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου— κατά πάσα πιθανότητα δημιουργούνται από οξειδωτική βλάβη που συσσωρεύεται καθώς τα καρκινογόνα σφυροκοπούν τα γονίδια μας, σαν εισβολείς με μικροσκοπικούς πολιορκητικούς κρι­ούς. Οικείες καταιγιστικές επιθέσεις που ξεκινούν έξω από το σώμα —για παράδειγμα, από κάθε μπουκιά τηγανητού κρέατος ή δαγκωνιά γλασαρισμένου ντόνατ — έχουν ως συ­νέπεια μικροσκοπικές αλλαγές μέσα στα κύτταρα μας.

Το σώμα μας μπορεί να αντέξει για δεκαετίες αυτή τη σταδιακή επιδρομή, μέχρι να φτάσει η οξειδωτική βλά­βη σε ένα κρίσιμο σημείο. Ακόμα και ο καθημερινός μας μεταβολισμός των θρεπτικών ουσιών και άλλων χημικών παράγει ένα βλαβερό υποπροϊόν, με όνομα που ηχεί επι­κίνδυνα: ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Πρόκειται για εξαι­ρετικά υψηλής δραστικότητας, ασταθή, ηλεκτρικά φορτισμένα μόρια, που μπορούν να εφορμήσουν με αρκετή ορμή, ώστε να καταστρέψουν ιστό, να λιώσουν μεμβράνες και να σκοτώσουν κύτταρα μέσα σε μια στιγμή.

Οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν το DNA. Όπως πολλοί σημαντικοί στην πρόκληση ασθενειών παράγοντες, ξεκινούν με καλές προθέσεις και μετά ξεστρατίζουν. Κανονικά εμφανίζονται σε μικρούς αριθμούς ως «επαγγελματίες δολοφόνοι» για το ανοσοποιητικό σύστημα, εξοντώνοντας βακτήρια και άλλους ξένους εισβολείς. Και κανονικά εξουδετερώνονται από ένζυμα καθαριστές (Scavenger enzymes), και αντιοξειδωτικές θρε­πτικές ουσίες μέσα στα κύτταρα. Ωστόσο αν αυτά τα ένζυμα καθαριστές είναι ελατ­τωματικά ή αν υπερφορτωθούν από πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες, τότε οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να επιτεθούν στο DNA των κυττάρων, προκαλώντας μεταλλάξεις που οδηγούν σε καρκίνο.

Δείτε επίσης