Ως χειρότερους συντρόφους βλέπουν οι γυναίκες τους άνδρες με τατουάζ

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες έλκονται από τα “κακά αγόρια”, όπως και οι άνδρες έλκονται από τα “κακά κορίτσια”. Ορισμένοι εξελικτικοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι στη Λίθινη Εποχή οι γυναίκες διαγωνίζονταν για την προσοχή ενός άνδρα που θα μπορούσε να προστατεύει τα παιδιά τους, κι αυτό απαιτούσε ένα μίνιμουμ “αγριότητας” από την πλευρά του.

Σήμερα η κοινωνία έχει αλλάξει και τα στοιχεία ενός πατέρα με επάρκεια είναι άλλα, όπως η κοινωνικότητα και η πνευματικότητα. Η αυξημένη επιθετικότητα σε έναν άνδρα δεν ανήκει στα θετικά χαρακτηριστικά της πατρότητας και συχνά οδηγεί σε προβλήματα μέσα στην οικογένεια. Παρ’ όλα αυτά είναι γνωστό ότι οι γυναίκες έλκονται από το επαναστατικό αρχέτυπο το οποίο κυριαρχεί κυρίως στην εφηβική και νεαρή ηλικία μιας γυναίκας.

 

tatoual

Το τατουάζ θεωρείται ότι ενισχύει το επαναστατικό αρχέτυπο και αποτελεί ένδειξη υγείας αφού γίνεται μέσω μιας επώδυνης διαδικασίας. Μια πολωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal Personality and Individual Differences προσπάθησε να καταγράψει πως εκλαμβάνουν οι άνδρες και οι γυναίκες τα τατουάζ των ανδρών.

Οι ερευνητές Andrzej Galbarczyk και η Άννα Ziomkiewicz έδειξαν σε 2.369 ετερόφυλους άνδρες και γυναίκες από την Πολωνία φωτογραφίες εννιά ανδρών-μοντέλων χωρίς πουκάμισο, άλλοτε με τατουάζ και άλλοτε χωρίς τατουάζ (τα τατουάζ είχαν προστεθεί με τεχνικό τρόπο στο μπράτσο των ανδρών).

Χειρότεροι σύντροφοι και πατέρες

Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν, από το 1 μέχρι το 5, τις εικόνες ως προς την ελκυστικότητα, την υγεία, την αρρενωπότητα, την κυριαρχία, την επιθετικότητα, το πόσο δυναμικός σύντροφος μπορεί να είναι και το πόσο καλός πατέρας μπορεί να είναι ο άνδρας της φωτογραφίας.

Ανεξάρτητα από το φύλο, οι φωτογραφίες ανδρών που είχαν τατουάζ ξεχώρισαν ως πιο αρρενωπές, από τις χωρίς τατουάζ εκδόσεις τους. Οι γυναίκες βαθμολόγησαν τους άνδρες με τατουάζ ως πιο υγιείς αλλά όχι ως πιο ελκυστικούς.

Αντίθετα, οι άνδρες βαθμολόγησαν τις φωτογραφίες των ανδρών με τατουάζ ως πιο ελκυστικές, αλλά δεν θεώρησαν ότι αυτό σχετίζεται με την υγεία. Οι γυναίκες, αξιολόγησαν τους άνδρες με τατουάζ ως χειρότερους συντρόφους και πατέρες από τις χωρίς τατουάζ εκδόσεις τους, αλλά οι άνδρες όχι. Τέλος, η προσθήκη τατουάζ στη φωτογραφία είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στους άνδρες σε σχέση με τις αξιολογήσεις των γυναικών.

“Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν ότι η προσθήκη τατουάζ αλλάζει την αντίληψη που έχουν οι άλλοι για εμάς. Δείχνουν ότι τα ανδρικά τατουάζ επηρεάζουν όχι μόνο τις γυναικείες προτιμήσεις, αλλά και αυτό που μπορεί να θεωρούν οι άνδρες για τους άλλους άνδρες”, έγραψαν οι ερευνητές.

Πηγή: Galbarczyk A, Ziomkiewicz A. Tattooed men: Healthy bad boys and good-looking competitors. Personality and Individual Differences.

Δείτε επίσης