Το κακό αφεντικό βλάπτει την ψυχολογία των εργαζομένων

Οι άνθρωποι που έχουν προϊστάμενο ή αφεντικό με ψυχοπαθητικά και ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη λόγω της εκφοβιστικής συμπεριφορά που υφίστανται αλλά είναι επίσης πιο πιθανό να εμπλακούν σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές στο χώρο εργασίας.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα μιας ερευνητικής ομάδας από το Business School του Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ. H επικεφαλής της έρευνας Abigail Phillips θα παρουσιάσει τα ευρήματα στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας της Διεύθυνσης Επαγγελματικών Ψυχολογίας στο Λίβερπουλ. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το κακό αφεντικό βλάπτει την υγεία των εργαζομένων.

Συνολικά 1.200 άτομα έλαβαν μέρος σε τρεις μελέτες και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη δική τους ψυχολογική κατάσταση, την επικράτηση του εκφοβισμού στο χώρο εργασίας και την προσωπικότητα του διευθυντού τους. Οι εργαζόμενοι προέρχονταν από διάφορους κλάδους και από διαφορετικές χώρες.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι εκείνοι που είχαν αφεντικά που εμφανίζουν ψυχοπαθητικά και ναρκισσιστικά γνωρίσματα είχαν χαμηλότερη ικανοποίηση από την εργασία τους και υψηλότερη βαθμολογία σε μια κλίμακα που μετράει την κατάθλιψη. Δεν ήταν μόνο κακή η ψυχολογία των εργαζομένων, αλλά ήταν αυξημένα και τα περιστατικά αντιπαραγωγικής συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας.

H Phillips δήλωσε: “Σε γενικές γραμμές η εικόνα είναι σαφής. Οι προϊστάμενοι που έχουν “μαύρα” γνωρίσματα προσωπικότητας αποτελούν κακή είδηση για τις επιχειρήσεις. Αυτοί που έχουν υψηλή ψυχοπάθεια και ναρκισσισμό έχουν μεγάλη επιθυμία για εξουσία και συχνά τους λείπει η ενσυναίσθηση. Αυτός ο τοξικός συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει στην εκμετάλλευση των υφισταμένων τους, να πιστώνονται αυτοί τις επιτυχίες άλλων, να είναι υπερβολικά επικριτικοί, να συμπεριφέρεται επιθετικά και να κάνουν τους νταήδες. Το μπούλινγκ στο χώρο εργασία είναι προφανώς δυσάρεστο και δημιουργεί ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας για όλους τους εμπλεκόμενους. Το αποτέλεσμα είναι οι δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι να θέλουν να εκδικηθούν την εταιρεία”.

Χειρότερη υγεία

Να σημειωθεί πως η περίπτωση ενός κακού αφεντικού δεν είναι σπάνια στον επιχειρηματικό χώρο. Προηγούμενη μετα-ανάλυση 200 μελετών για το ίδιο θέμα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Psychological Association ανέφερε πως το 75% των εργαζομένων στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι το αφεντικό τους είναι ο κυριότερος λόγος του στρες στην εργασία. Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που έγινε στην Αμερική το 2015 από την εταιρεία Gallup, τα σημαντικότερα προβλήματα  δημιουργούνται όταν το αφεντικό έχει τα εξής τέσσερα γνωρίσματα: εγωκεντρισμό (60%), ισχυρογνωμοσύνη (49%), υπερβολικές απαιτήσεις (43%) και κυκλοθυμία (41%).

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το κακό περιβάλλον στο χώρο εργασίας μπορεί να βλάψει την υγεία κάνοντας ασθενικότερο το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με τον Δρ John Sheridan, αναπληρωτή Διευθυντή στο Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Ohio, «εάν κάποιος εργάζεται για ένα κακό αφεντικό επί μεγάλο χρονικό διάστημα,  αυτό και μόνο μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση του ανοσοποιητικό του συστήματος, κάτι που καταλήγει εις βάρος της υγείας του».

Δείτε επίσης