Ξανθός: Επιθετική η πολιτική των φαρμακευτικών εταιρειών

Την δυνατότητα των πολυεθνικών φαρμακευτικών να ασκούν επιθετική πολιτική προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, με αφορμή την υπόθεση Novartis.

Ειδικότερα, ο υπουργός σχολιάζοντας το όλο θέμα είπε τα εξής:

«Το θέμα “Novartis” αναδεικνύει τη μεγάλη δύναμη των πολυεθνικών φαρμάκου και τη δυνατότητά τους να ασκούν “επιθετική” πολιτική προώθησης των προϊόντων τους. Η απάντηση είναι: 1. Διαπραγμάτευση τιμών αποζημίωσης. 2. Διαφανές και δίκαιο σύστημα τιμολόγησης. 3. Έλεγχος ζήτησης (HTA- πρωτόκολλα). 4. Θεσμικές δικλείδες ασφαλείας, με γιατρούς ή επιστημονικές εταιρείες είτε για συμμετοχή σε ιατρικά συνέδρια είτε για κλινικές μελέτες κ.λπ. 5. Ισχυρή πολιτική βούληση “ηθικοποίησης” του Συστήματος Υγείας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής χαρακτήρισε εξαιρετικά σοβαρή την υπόθεση Novartis, τονίζοντας ότι θα υπάρξει έρευνα «σε όλα τα επίπεδα, σε βάθος και με γρήγορους ρυθμούς».

Ο κ. Κοντονής τόνισε: «Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά της σημερινής κυβέρνησης από εκείνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφού εννοεί τη δέσμευσή της ότι η δικαστική διερεύνηση θα φτάσει μέχρι το τέλος. Σήμερα εξαιτίας του γεγονότος ότι εξετάζονται αυτές οι υποθέσεις και ξέρουν όλοι ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, ορισμένοι βιάζονται για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μη νομίζετε ότι οι προθέσεις των πολιτικών ανταγωνιστών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι άσχετες με την πορεία αυτών των ζητημάτων», ανέφερε.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης