Άσκηση 1-2 φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου 30%

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει προς όλα τα άτομα ηλικίας 18-64 ετών να ασκούνται 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια ένταση (ή τουλάχιστον 75 λεπτά με έντονη ένταση) και σε συνεδρίες που διαρκούν τουλάχιστον 10 λεπτά.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, και συνιστάται για τον έλεγχο του βάρους, της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

gymH έρευνα όμως δεν έχει ακόμα καταλήξει στο ποια πρέπει να είναι η συχνότητα της άσκησης στη διάρκεια της εβδομάδας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κανείς να πληρεί τις ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές, κάνοντας 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα πέντε ημέρες την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης σε μία μόνο ημέρα της εβδομάδας.

Αρκετά  άτομα, λόγω έλλειψης χρόνου, κάνουν όλη τους την άσκηση μέσα σε μία ή δύο ημέρες της εβδομάδα και είναι γνωστοί ως οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου». Γι’ αυτούς όμως δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για το κατά πόσο τους ωφελεί η άσκηση.

Τώρα μια νέα μελέτη που αφορούσε 63.591 άτομα βρήκε ότι η άσκηση που περιλαμβάνει μόνο μία ή δύο συνεδρίες την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετή για να μειώσει τους θανάτους σε άνδρες και γυναίκες από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο και από όλες τις αιτίες, ανεξάρτητα από την τήρηση. H έρευνα έγινε από ερευνητές του University of Sydney και συναδέλφους τους.

Οφέλη και για τους πολεμιστές του Σαββατοκύριακου

Μεταξύ των 63.591 ανδρών και γυναικών που ρωτήθηκαν για τη φυσική τους δραστηριότητα, μέσης ηλικίας, 58,6 ετών, υπήρξαν 8.802 θάνατοι από όλες τις αιτίες, 2.780 θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο, και 2.526 από καρκίνο μέσα σε μια διάρκεια οκτώ ετών.

Αυτοί που ανέφεραν ότι ασκούνταν 1-2 φορές την εβδομάδα, αλλά δεν πληρούσαν τις τρέχουσες οδηγίες, είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία σε σχέση με αυτούς που δεν ασκούνταν καθόλου ενώ οι “πολεμιστές του Σαββατοκύριακου” είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία. Αυτοί που πληρούσαν τις ισχύουσες οδηγίες είχαν ανεπαίσθητο επιπλέον όφελος, με συνολικά  μειωμένο κίνδυνο κατά 35%.

Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ήταν μειωμένος κατά το ίδιο ποσοστό (41%) τόσο στους “πολεμιστές του Σαββατοκύριακου” όσο και σ’ αυτούς που πληρούσαν τις ισχύουσες οδηγίες, ενώ ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από καρκίνο ήταν 18% και 21% αντίστοιχα.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι και οι λιγότερες συνεδρίες άσκησης, κάτι που ταιριάζει πιο εύκολα σε ένα πολυάσχολο τρόπο ζωής, προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία. Το όφελος ισχύει και για τους παχύσαρκους καθώς και για εκείνους που έχουν διάφορους ιατρικούς παράγοντες κινδύνου.

“Είναι πολύ ενθαρρυντική είδηση ότι το να είσαι σωματικά δραστήριος μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ακόμα και αν δεν επιτυγχάνεται ο συνιστώμενος χρόνος άσκησης”, ανέφερε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, και αναπληρωτής καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Εμμανουήλ Σταματάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο οι “πολεμιστές του Σαββατοκύριακου” τα πάνε καλά επειδή συνήθως ασκούνται έντονα.

Πηγή: Association of “Weekend Warrior” and Other Leisure Time Physical Activity Patterns With Risks for All-Cause, Cardiovascular Disease, and Cancer Mortality.

Δείτε επίσης