Η ημικρανία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού μετά από εγχείρηση

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι αυξημένος σε άτομα με ημικρανίες. Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν ημικρανίες τρεις φορές πιο συχνά από τους άνδρες (υπολογίζεται ότι 1 στις πέντε γυναίκες πάσχουν από ημικρανία και 1 στους 15 άνδρες).

Τώρα μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal βρήκε ότι οι πάσχοντες από ημικρανία έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό μετά από χειρουργική επέμβαση σε σχέση με τα άτομα που δεν πάσχουν από ημικρανίες.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Matthias Eikermann επίκουρο καθηγητή Αναισθησιολογίας, κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού μελέτησαν στοιχεία για 124.558 χειρουργικούς ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και δύο άλλων νοσοκομείων, την περίοδο Ιανουάριο 2007 – Αύγουστος 2014. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 52,6 έτη ενώ οι γυναίκες αποτελούσαν το 54,5%. Το 0,6% υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο εντός 30 ημερών από το χειρουργείο. Εξ’ όσων υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, περίπου το 8% έπασχαν από ημικρανία (το 13% είχε ημικρανία με αύρα και το 87% χωρίς αύρα).

Ο κίνδυνος για τα άτομα με ημικρανία χωρίς αύρα ήταν περίπου 65% περισσότερες από κάποιον χωρίς ημικρανία ενώ ο κίνδυνος για εκείνους που βίωναν την ημικρανία με αύρα ήταν 160% μεγαλύτερη. (Αύρα σημαίνει ότι υπάρχουν διαταραχές της όρασης πριν εμφανιστεί η ημικρανία και πιο συγκεκριμένα εμφανίζονται σπινθηρίζοντα χρώματα σαν ουράνιο τόξο ή κενά τμήματα στο πεδίο της όρασης).

Σε απόλυτους αριθμούς, οι ερευνητές βρήκαν ότι συνέβησαν 2,4 εγκεφαλικά επεισόδια θα για κάθε 1.000 χειρουργημένους ασθενείς. Ο κίνδυνος αυτός αυξανόταν σε 4,3 ανά 1.000 ασθενείς που είχαν προηγούμενη διάγνωση για ημικρανία. Ωστόσο, για τους ενήλικες που έπασχαν από ημικρανία με αύρα, το νούμερο εκτοξευόταν στα 6,3 εγκεφαλικά επεισόδια σε 1.000 ασθενείς.

Η σχέση μεταξύ ημικρανίας και εγκεφαλικού επεισοδίου εξακολούθησε να υφίσταται και μετά την συνεκτίμηση της αιτίας που οδήγησε κάθε ασθενή στο χειρουργείο, την διαδικασία την ίδια αλλά και παράγοντες, όπως η ηλικία και το φύλο.

«Υποθέτουμε ότι οι πάσχοντες από ημικρανίες έχουν γενετικά μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου», ανέφερε ο Eikermann και πρόσθεσε ότι «η μελέτη αναδεικνύει έναν νέο συσχετισμό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι γιατροί, ειδικά όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ασθενείς χωρίς κλασικούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο».

Δείτε επίσης