Η γυναίκα που όλα της προκαλούν αλλεργία, ακόμα και ο άνδρας της

Μια 29χρονη γυναίκα από τη Μινεσότα των ΗΠΑ, η Τζοάνα Ουάτκινς, πάσχει από το Σύνδρομο Ενεργοποίησης των Μαστοκυττάρων (MCAS), μια σπάνια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που έλαβε επίσημη ονομασία ως ασθένεια το 2007.

Σε αντίθεση με πολλούς ανθρώπους που μπορεί να είναι αλλεργικοί σε ένα ή δύο αλλεργιογόνα (όπως γάτες ή οστρακοειδή), ο κατάλογος των αλλεργιογόνων που προκαλούν μια ισχυρή αντίδραση στο σώμα της Τζοάνα εκτείνεται σε εκατοντάδες. Η γυναίκα είναι αλλεργική σχεδόν στα πάντα, ακόμα και στη μυρωδιά του συζύγου της ή στη μυρωδιά μιας πιτσαρίας στην άλλη άκρη του δρόμου.

Η ζωή της Τζοάνα έχει κινδυνεύσει πολλές φορές από αναφυλακτικό σοκ, μια επικίνδυνη κατάσταση κατά την οποία ο λαιμός πρήζεται σε βαθμό που προκαλεί ασφυξία. Θεραπεία δεν υπάρχει, και η μόνη λύση είναι η απομόνωση. Ο Τζοάνα είναι παντρεμένη αλλά δεν πρέπει να βρεθεί στο ίδιο δωμάτιο με τον άνδρα της γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να πεθάνει. Έτσι, εδώ και ένα χρόνο, ζει σε μια σοφίτα με σφραγισμένα παράθυρα και ειδικά φίλτρα που καθαρίζουν τον αέρα, ενώ ο σύζυγός της Σκότ περιορίζεται στον κάτω όροφο του σπιτιού.

Η άτυχη γυναίκα γνώριζε για την πάθησή της όταν παντρεύτηκε το 2013 αλλά δεν περίμενε ότι τα συμπτώματα θα χειροτέρευαν σε τέτοιο βαθμό. Το 2016, η Τζοάνα άρχισε να παρατηρεί ότι εμφάνισε βήχα και άλλα συμπτώματα κάθε φορά που την πλησίαζε ο άνδρας της και γρήγορα το ζευγάρι συνειδητοποίησε ότι η ζωή του θα έπρεπε να αλλάξει δραστικά.

Εδώ και ένα χρόνο, η απομόνωση για τη Τζοάνα είναι σχεδόν απόλυτη, αφού έγινε αλλεργική όχι μόνο στον άνδρα της αλλά σε στους φίλους της, ακόμα και στους γονείς της. Οι μόνοι άνθρωποι στους οποίους δεν έχει αλλεργία είναι τα αδέλφια της που την βοηθάνε, αν και πρέπει να βγάζουν τα ρούχα τους και να μένουν με τα εσώρουχα όταν την επισκέπτονται. Φυλακισμένη στη σοφίτα της, η Τζοάνα διαβάζει την Αγία Γραφή και επικοινωνεί με τους άλλους ανθρώπους με το τηλέφωνο και τα emails. Ακόμα και λίγο να ανοίξει την πόρτα του δωματίου της, αυτό την επηρεάζει αρνητικά καθώς ο λαιμός της αρχίζει να σφίγγεται.

Δεν είναι σαφές γιατί η Τζοάννα είναι αλλεργική στη μυρωδιά των ανθρώπων αλλά αυτό ενδέχεται να συμβαίνει επειδή είναι αλλεργική σε πολλά φαγητά, η μυρωδιά των οποίων αναδύεται από το σώμα τους. Αυτό που περισσότερο φαίνεται να προκαλεί το πρόβλημα είναι το σκόρδο, τα κρεμμύδια και το πιπέρι. Η γυναίκα είναι σε θέση να ανεχθεί περίπου 15 τρόφιμα και τρώει μόνο δύο γεύματα: είτε ένα βιολογικό γεύμα που αποτελείται από χόρτα με βόειο κρέας, σέλινο και καρότα είτε αρνί με αγγουράκια. “Τρώω αυτά τα δύο φαγητά εδώ και ένα χρόνο και ακόμα που φαίνονται νόστιμα”, λέει η ίδια.

Ο γάμος των Ουάτκινς δεν φαίνεται πάντως να κινδυνεύει. Όπως λέει ο Σκοτ, ο οποίος είναι δάσκαλος, «είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι ο ένας τον άλλο και θα περιμένουμε όσο χρειάζεται για να δούμε αν θα υπάρξει κάποια βελτίωση». Στο μεταξύ, η Τζοάνα θα πρέπει να μένει στη σοφίτα. Την ημέρα που μίλησε στο BBC για την κατάστασή της -και  έτσι η ιστορία της έκανε το γύρο του  κόσμου- το ζευγάρι είχε προγραμματίσει να δει την ίδια ταινία αλλά από διαφορετικά δωμάτια και στη συνέχεια θα τη σχολίαζε μέσω SMS.

Δείτε επίσης