Η κατάθλιψη κάνει κακό στην καρδιά όσο η υψηλή χοληστερίνη

Η κατάθλιψη επιβαρύνει την καρδιά όσο η υψηλή χοληστερίνη και η παχυσαρκία, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Atherosclerosis. Πιο συγκεκριμένα, η κατάθλιψη φαίνεται πως ευθύνεται για το 15% των θανατηφόρων περιστατικών από καρδιά και εγκεφαλικό στους άνδρες.

Ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας «Helmholtz Zentrum» του Μονάχου, σε συνεργασία με ειδικούς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Γερμανικού Κέντρου για τις Καρδιαγγειακές Ασθένειες, ανέλυσαν στοιχεία για 3.428 άνδρες, ηλικίας 45-74 ετών τους οποίους παρακολούθησαν για 10 χρόνια. Συνολικά 557 άτομα  πέθαναν κατά τη διάρκεια του χρόνου παρακολούθησης και 269 άτομα από καρδιαγγειακές αιτίες.

Οι ειδικοί συνέκριναν την επίπτωση της κατάθλιψης με άλλους πέντε σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο: κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτης, χοληστερόλη και υπέρταση.

Σημαντική η κατάθλιψη όσο η χοληστερίνη και η παχυσαρκία

Το συμπέρασμα ήταν πως η κατάθλιψη ευθύνεται για το 15% των καρδιαγγειακών θανάτων ενώ η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υψηλή χοληστερίνη ευθύνονται σε ποσοστά ανάμεσα στο 8,4% και στο 21,4%. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και ο διαβήτης σχετίστηκαν με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο από την κατάθλιψη. Αλλά η τελευταία αποτελούσε εξίσου σημαντικό κίνδυνο με τη χοληστερίνη και την παχυσαρκία.

«Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές αιτίες λόγω κατάθλιψης είναι εξίσου σοβαρός με αυτόν λόγω αυξημένης χοληστερόλης ή παχυσαρκίας», ανέφερε ο Karl-Heinz Ladwig, καθηγητής Ψυχοσωματικής Ιατρικής και επικεφαλής της μελέτης. Πάντως, η συσχέτιση μεταξύ κατάθλιψης και καρδιαγγειακών παθήσεων δεν είναι μονόδρομος, είπε ο Ladwig.

Δείτε επίσης