Σε κρίση το δημόσιο σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων, το περίφημο δημόσιο σύστημα Υγείας της Βρετανίας, το NHS, διέρχεται φέτος μια πρωτοφανή κρίση.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού, Μike Adamson, ενώ οι γιατροί περιγράφουν συνθήκες αντάξιες του τρίτου κόσμου.

Τις τελευταίες βδομάδες, με επί πλέον επιβάρυνση τα κρούσματα της γρίπης, 23% των ασθενών περίμεναν περισσότερο από τέσσερις ώρες πριν τους δει κάποιος γιατρός, δύο ασθενείς πέθαναν πάνω σε φορείο στον διάδρομο του νοσοκομείου Worcestershire Royal, ενώ η φωτογραφία ενός βρέφους 22 μηνών που κοιμάται πάνω σε πλαστικές καρέκλες καθώς δεν υπάρχει κρεβάτι, έκανε το γύρο των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και παρουσιάστηκε στην πρώτη σελίδα της Daily Mirror.

Ο γιατρός Richard Kerr, μέλος του Βασιλικού Συλλόγου Χειρουργών, δήλωσε πως στα 26 χρόνια της σταδιοδρομίας του ουδέποτε είχε δει τέτοια επιδείνωση. Ωστόσο, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαρακτηρίζει τέτοιου είδους δηλώσεις «ανεύθυνες και υπερβολικές» και υποστηρίζει ότι τον χειμώνα υπάρχει πάντα πίεση στο NHS.

«Η πρωθυπουργός βρίσκεται σε άρνηση», σχολίασε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, από το κόμμα των Εργατικών. Στη διάρκεια μιας έντονης αντιπαράθεσης την Τετάρτη στο κοινοβούλιο ρώτησε την Τερέζα Μέι αν βρίσκει αποδεκτό αυτό που συνέβη στο μωρό που υποχρεώθηκε να κοιμηθεί πάνω στις καρέκλες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Η πρωθυπουργός είπε πως επρόκειτο για ένα «μεμονωμένο επεισόδιο».

Ωστόσο, η μητέρα του μωρού δήλωσε στη Daily Mirror ότι είδε μεγάλο αριθμό μεμονωμένων επεισοδίων μόνο μέσα σε μια μέρα σ’ ένα και μόνο νοσοκομείο.

Οι οπαδοί του Brexit είχαν καταστήσει το δημόσιο σύστημα υγείας ένα από τα κύρια θέματα της εκστρατείας τους, υποσχόμενοι να γεμίσουν τα ταμεία της NHS με τα χρήματα που δεν θα χρειαζόταν πλέον να στέλνουν στις Βρυξέλλες. Όμως το NHS είναι επίσης ένα μοντέλο σε κρίση, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσει τη γήρανση του πληθυσμού, τη δημογραφική ανάπτυξη και τις πολιτικές λιτότητας.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης