ΠΟΕΔΗΝ: “Τρώμε ξύλο για τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ”

Λόγω της έλλειψης προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά διαπληκτισμούς με τους ασθενείς και τους συνοδούς τους διότι δεν παρέχονται οι υπηρεσίες που πρέπει.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) καθώς τα επείγοντα περιστατικά αυξάνονται, λόγω της γρίπης, η διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ γίνεται όλο και πιο εμφανής.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει με ανακοίνωσή της δύο περιστατικά. Το ένα συνέβη χθες στη Νάξο και το άλλο στην Αμαλιάδα.

Στην Νάξο

“Η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με 50.000 κατοίκους δεν διαθέτει σε πολλές βάρδιες κανένα ασθενοφόρο, με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή των εκτάκτων περιστατικών” αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

“Στη νυχτερινή βάρδια Κυριακή προς Δευτέρα 16/1/2017 δεν υπήρχε κανένα ασθενοφόρο στο νησί. Όταν δεν υπάρχει ασθενοφόρο το τηλέφωνο για τα επείγοντα περιστατικά καλεί στο ΤΕΠ (τμήμα επειγόντων περιστατικών) του Νοσοκομείου Νάξου.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας υπήρξε κλήση στα ΤΕΠ για την διακομιδή επείγοντος περιστατικού από μαγαζί της πόλης. Η νοσηλεύτρια που απάντησε στην κλήση ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει ασθενοφόρο και ότι θα πρέπει ο ασθενής να μεταφερθεί είτε με την αστυνομία, είτε με ιδιωτικό μέσο. Μετά από λίγη ώρα έφτασε στα ΤΕΠ εξαγριωμένη γυναίκα και ζήτησε τη νοσηλεύτρια με την οποία μίλησε στο τηλέφωνο.

Στα ΤΕΠ δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη προκειμένου να προστατεύσει προσωπικό και ασθενείς από βίαιες συμπεριφορές συνοδών και ασθενών. Η εν λόγω γυναίκα αναζήτησε το άτομο με το οποίο μίλησε στο τηλέφωνο και την ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει ασθενοφόρο, και όταν η νοσηλεύτρια της είπε ότι μαζί της μίλησε άρχισε να την χτυπά βάναυσα και να την κυνηγάει στο χώρο των ΤΕΠ. Για να προστατευτεί από την βίαιη επίθεση η νοσηλεύτρια μπήκε σε ένα χώρο των ΤΕΠ. Τελικά ο ασθενής για τον οποίο ζήτησε ασθενοφόρο έφτασε στο Νοσοκομείο με την Αστυνομία και διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν σε μέθη. Εκείνη την ώρα οι γιατροί των ΤΕΠ εξέταζαν ασθενή με ισχαιμία ο οποίος είχε προσέλθει με δικό του μέσο συνοδεία συγγενούς λόγω έλλειψης ασθενοφόρου.

Άλλο ένα περιστατικό στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας βίαιης συμπεριφοράς συνοδών ασθενών προς το προσωπικό των ΤΕΠ”.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ίς οι “τρώμε ξύλο” για τις ανεπάρκειες του συστήματος υγείας.

Στην Αμαλιάδα

Το δεύτερο επεισόδιο συνέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας την 17.00 της 15-1-2017 στα Εξωτερικά Π/Θ Ιατρεία.

“Την ημέρα εκείνη εφημέρευε σαν ειδικευμένος Παθολόγος μόνος του ο Διευθυντή της Κλινικής που σημειωτέον είχε και την ευθύνη των ήδη νοσηλευομένων. Λόγω της έξαρσης της γρίπης και όχι μόνο η αναμονή των ασθενών ήταν αρκετά μεγάλη. Όμως μόνο ένας γιατρός που εκείνη την ώρα είχε και περιστατικό με άτομο που μεταφέρθηκε απ’ το ΕΚΑΒ νεκρό δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπίσει γρηγορότερα τους ασθενείς. Συνοδός λοιπόν, απαιτώντας την άμεση αντιμετώπιση του συγγενούς του γρονθοκόπησε τον γιατρό και τον καθύβρισε”.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης