Ελλείψεις αίματος στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας

Σοβαρές ελλείψεις αίματος παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας της χώρας, σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας.

Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι ελλείψεις αίματος έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας αφού κάθε μέρα εμφανίζονται ελλείψεις και σε διαφορετικό νομό.

Κύριες αιτίες του προβλήματος θεωρούνται η κακοκαιρία που δυσκολεύει την υλοποίηση εξωτερικών αιμοληψιών καθώς και την προσέλευση αιμοδοτών, η γρίπη, που στερεί στους αιμοδότες τη δυνατότητα να αιμοδοτήσουν και οι μειωμένες αποστολές μονάδων αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Ωστόσο, η ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι οι ελλείψεις αίματος έχουν εδραιωθεί ουσιαστικά από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου με αποτέλεσμα όλο το φθινόπωρο του 2016 να παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας των Νοσοκομείων των Αθηνών αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι ασθενείς υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα επιτείνεται από τις περικοπές στο σύστημα υγείας και στην αιμοδοσία, την ελλιπή στελέχωση και την έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής για το θέμα.

Η Ομοσπονδία ζητάει την άμεση λήψη μέτρων για να σταματήσουν τα φαινόμενα ελλείψεων αίματος και η αναβολή των μεταγγίσεων που θέτει διαρκώς σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης