Υπουργείο Υγείας: Ο ΕΟΠΥΥ μειώνει τα ληξιπρόθεσμά του προς τους ιδιώτες παρόχους

Ευρεία σύσκεψη για το θέμα της απόδοσης στον ΕΟΠΥΥ των ασφαλιστικών εισφορών από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης , πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων  Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης και ο Διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη σύσκεψη, το 2016 η απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΟΠΥΥ κινήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, σε αντίθεση με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και ορισμένων ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, το 2016 ο ΕΟΠΥΥ έλαβε από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης συνολικά 4,125 δισ. ευρώ, έναντι 3,46 δισ. ευρώ το 2015 και 3,34 δισ. ευρώ το 2014.

Η ενισχυμένη απόδοση των εισφορών σε συνδυασμό με τις δράσεις που έλαβε η πολιτική ηγεσία και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, είχαν σαν αποτέλεσμα το 2016 την πλήρη ομαλοποίηση των πληρωμών προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, με παράλληλη αύξηση των χρηματοροών προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όπου το ποσό ξεπέρασε τα 580 εκατομμύρια ευρώ.

Με την έγκαιρη αποπληρωμή των οφειλών που δημιούργησαν οι προηγούμενες διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός πέτυχε τη μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων  οφειλών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ μειώνει τα ληξιπρόθεσμά του προς ιδιώτες παρόχους με γοργούς ρυθμούς, αφού στο τέλος του 2016 τα ληξιπρόθεσμα μειώθηκαν κατά 700 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τις αρχές του έτους.

Παράλληλα, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει στην εκπόνηση πλάνου πληρωμών για το 2017. Προκειμένου να εφαρμοστεί στο ακέραιο το ως άνω σχέδιο πληρωμών προς τους παρόχους υγείας, κατά τη σημερινή σύσκεψη σχεδιάστηκε η πλήρης απόδοση των προϋπολογισθέντων ασφαλιστικών εισφορών κατά το 2017, οι οποίες υπολογίζονται στο ύψος 4,440 δισ. ευρώ.

 

 

Δείτε επίσης