Το ψυχολογικό στρες στη δουλειά σχετίζεται με πέντε μορφές καρκίνου

Οι εργαζόμενοι που επί χρόνια βιώνουν ψυχολογικό στρες στη δουλειά τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν πέντε μορφές καρκίνου, βρήκε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Preventative Medicine, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ στον Καναδά.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, το στρες έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία αλλά μέχρι σήμερα η συσχέτισή του με τον καρκίνο είναι ισχνή.

Αποφάσισαν λοιπόν να εξετάσουν αν το εργασιακό στρες συσχετίζεται με τον καρκίνο σε μελέτη τους που περιλάμβανε 3.103 άτομα οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με καρκίνο και 512 υγιείς συνομηλίκους τους.

Διαπιστώθηκε ότι η στρεσσογόνα εργασία επί τουλάχιστον 15 χρόνια σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πέντε μορφών καρκίνου από τις 11 μορφές που εξετάστηκαν.

Οι καρκίνου που επηρεάζονται από το εργασιακό άγχος

Οι πέντε μορφές καρκίνου και ο αυξημένος κίνδυνος ήταν:

  1. Καρκίνος πνεύμονα – αυξημένος κίνδυνος κατά 33%,
  2. Καρκίνος πρωκτού – αυξημένος κίνδυνος κατά 52%,
  3. Καρκίνος στομάχου – αυξημένος κίνδυνος κατά 53%,
  4. Καρκίνος παχέος εντέρου – αυξημένος κίνδυνος κατά 52%,
  5. Καρκίνος ουροδόχου κύστης – αυξημένος κίνδυνος κατά 37%.

Για την εκτίμηση του ψυχολογικού στρες κατά την εργασία, οι επιστήμονες εξέτασαν το φόρτο εργασίας, την πίεση για εκπλήρωση συγκεκριμένων προθεσμιών, την επαγγελματική ανασφάλεια, τα οικονομικά προβλήματα, την επικινδυνότητα της δουλειάς και την επαφή με τους πελάτες.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο αυξημένο άγχος στη δουλειά είναι η συνεχής επίβλεψη από προϊσταμένους, οι διαπροσωπικές διαμάχες και οι πολύωρες μετακινήσεις από και προς τη δουλειά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εργασιακό άγχος αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για καρκίνο όχι μόνο εξαιτίας των ορμονικών και άλλων μεταβολών που επιφέρει στον οργανισμό, αλλά και επειδή ωθεί προς ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το τσιγάρο, το αλκοόλ και η υπερκατανάλωση φαγητού.

Δείτε επίσης