Τα παιδιά με άσθμα έχουν 50% αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που έχουν άσθμα κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να εμφανίσουν παχυσαρκία μέχρι την εφηβεία τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 2.171 παιδιά ηλικίας 5-8 ετών, τα οποία δεν ήσαν παχύσαρκα στην αρχή της μελέτης. Το 13,5% από αυτά είχαν διαγνωσθεί με άσθμα. Κατά μέσο όρο, παρακολουθήθηκαν για 6,9 χρόνια και το 15,8% έγιναν παχύσαρκα.

Η μελέτη έδειξε πως τα παιδιά με άσθμα είχαν 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα μέσα στην επόμενη δεκαετία, σε σχέση με αυτά που δεν είχαν άσθμα.

Λιγότερη φυσική δραστηριότητα

Δεν είναι σαφές γιατί το άσθμα μπορεί να επηρεάζει το σωματικό βάρος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα παιδιά με άσθμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα ίσως γιατί το πρόβλημα με την αναπνοή τους τα αναγκάζει να παίζουν και να ασκούνται λιγότερο.

Επίσης, τα φάρμακα κατά του άσθματος μπορεί να έχουν την παρενέργεια να αυξάνουν το σωματικό βάρος.

Πάντως, ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Frank Gilliland και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως όσα παιδιά χρησιμοποιούσαν συσκευή εισπνοών, όταν είχαν κρίση άσθματος, είχαν 43% μικρότερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα.

Όπως ανέφερε ο Gilliland, «η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του άσθματος μπορεί να προλάβει την παχυσαρκία. Ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται πιθανώς σε ένα φαύλο κύκλο ανάμεσα στο άσθμα και στην παχυσαρκία που αλληλοτροφοδοτούνται».

Το άσθμα και η παχυσαρκία μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή.

Δείτε επίσης