Γιάννης Μπασκόζος: Ανάγκη ειδικής πολιτικής τιμών στα φάρμακα

Η ΕΕ και οι θεσμοί, πρέπει να αποδεχτούν πως δεν μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να πορεύεται με τόσο χαμηλό ποσοστό δημόσιων δαπανών για την Υγεία και να ενισχύσει την διαπραγματευτική δύναμη όλων των χωρών απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Restoring the Healthcare of Greece», η οποία έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως τόνισε ο κ. Μπασκόζος, οι πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που συνεπάγονται τα μνημονιακά μέτρα και τα προαπαιτούμενα των αξιολογήσεων, δημιουργούν μια ασυμμετρία αναγκών και πόρων στη χώρα, στην κοινωνία και φυσικά στο Σύστημα Υγείας.

Ωστόσο, η πορεία ανάταξης του συστήματος έχει αρχίσει να δίνει αποτελέσματα, δήλωσε ο κ. Μπασκόζος, προσθέτοντας ότι αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι «όλα βαίνουν καλώς και όλα γίνονται τέλεια».

Οι τιμές των φαρμάκων

Σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων, ανέφερε ότι η βιομηχανία πρέπει να αποδεχτεί πως η Ελλάδα είναι μια χώρα υπό δημοσιονομική επιτήρηση, πως ενώ αναγνωρίζουμε το δικαίωμα για δίκαιη ανταμοιβή της καινοτομίας και της έρευνας που βρίσκεται ενσωματωμένη στα φαρμακευτικά προϊόντα, δικαιούμαστε και έχουμε ανάγκη ειδικής πολιτικής τιμών και διευκολύνσεων.

Αυτό είναι αναγκαίο για να καταστεί δυνατή η χρήση των νέων καινοτόμων φαρμάκων από αυτούς που τα έχουν ανάγκη, και πως οι πολιτικές επιθετικής προώθησης και αθέμιτου επηρεασμού της συνταγογράφησης οφείλουν να σταματήσουν άμεσα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, να διασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους στο φάρμακο, ταυτόχρονα να ενισχύονται τα εργαλεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, και να διασφαλίζεται η όσο το δυνατό ταχύτερη αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου και του ΕΟΠΥΥ.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης