Η συχνή σάουνα μειώνει τον κίνδυνο για άνοια

Οι άνθρωποι που κάνουν συχνά σάουνα έχουν μικρότερο κίνδυνο για άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς και μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από την καρδιά τους. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας φινλανδικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Age and Ageing.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συνδέει τη σάουνα με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία.

Ερευνητές του University of Eastern Finland παρακολούθησαν 2.315 άνδρες ηλικίας 42-60 ετών στη Φινλανδία για 20,7 χρόνια, κατά μέσο όρο. Στο διάστημα της παρακολούθησης 204  άνδρες εμφάνισαν άνοια εκ των οποίων οι 123 ανέπτυξαν Αλτσχάιμερ. Η διαπίστωση ήταν πως η χρήση σάουνας σχετίζεται με μείωση των παθήσεων που αφορούν τη μνήμη.

Οι άνδρες που έκαναν σάουνα 4-7 φορές την εβδομάδα είχαν 66% μικρότερη πιθανότητα να διαγνωστούν με άνοια και 65% μικρότερη πιθανότητα για νόσο Αλτσχάιμερ, σε σχέση με τους άνδρες που έκαναν σάουνα μόνο μια φορά την εβδομάδα.

«Συνεκτιμήσαμε και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η σωματική άσκηση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός σφυγμός, η χοληστερίνη και το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και διαπιστώσαμε μια ανεξάρτητη σύνδεση μεταξύ σάουνας και άνοιας», ανέφερε ο Jari Antero Laukkanen, καθηγητής Κλινικής Ιατρικής και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Κάνει καλό και στην καρδιά

Μια προηγούμενη μελέτη από τον καθηγητή Laukkanen και τους συνεργάτες του βρήκε ότι η συχνή χρήση σάουνας μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. «Όταν είμαστε στη σάουνα ο καρδιακός παλμός ανεβαίνει και αρχίζουμε να ιδρώνουμε. Μοιάζει δηλαδή με το αποτέλεσμα της γυμναστικής», είπε ο Laukkanen.

Και πρόσθεσε: «Μετά τη σάουνα μπορεί η αρτηριακή πίεση του αίματος να είναι χαμηλότερη. Και είναι γνωστό ότι η αρτηριακή πίεση είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τα καρδιαγγειακά συμβάντα αλλά και τα προβλήματα μνήμης, κάτι που εν μέρει εξηγεί τις ωφέλιμες επιδράσεις της σάουνας στην υγεία μας».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περαιτέρω μελέτες πρέπει να καθορίσουν τους πιθανούς μηχανισμούς που συνδέουν τη σάουνα με τη βελτίωση της μνήμης.

Η μελέτη περιλάμβανε μόνο άνδρες και άρα δεν είναι σίγουρο ποια είναι η επίδραση στις γυναίκες. Επίσης δεν περιλάμβανε άτομα που ποτέ δεν έχουν κάνει σάουνα ώστε να συγκριθεί η διαφορά που υπάρχει με αυτόν τον πληθυσμό.

Δείτε επίσης