Δυσπαρευνία: Το 7% των γυναικών νιώθει πόνο κατά την ερωτική επαφή

Περίπου το 7,5% των γυναικών (μία στις 13) νιώθει πόνο κατά την ερωτική επαφή κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται φοβία, αναφέρει μια βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Obstetrics and Gynaecology από ερευνητές του University College London και άλλων πανεπιστημίων.

Η μελέτη περιέλαβε 7.000 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, ηλικίας 16-74 ετών, εκ των οποίων το 7,5% ανέφερε ότι ένιωθε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ (δυσπαρευνία). Το ένα τέταρτο από τις γυναίκες που ανέφεραν πόνο, τον εκδήλωναν πάντα ή πολύ συχνά, επί περισσότερο από έξι μήνες και σε βαθμό που να δημιουργεί πρόβλημα.

Οι 50άρες και όσες μόλις είχαν πατήσει τα 60 χρόνια είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να ταλαιπωρούνται από δυσπαρευνία  ενώ η επόμενη ηλικιακή ομάδα με αυξημένο ποσοστό ήταν 16-24 ετών.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο πόνος κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής σχετίζεται με την ξηρότητα του κόλπου, το άγχος για το σεξ και η έλλειψη ικανοποίησης από αυτό. Αρκετές από τις γυναίκες που ανέφεραν πόνο είπαν επίσης ότι απέφευγαν τις σεξουαλικές επαφές.

Πόνος και άλλα προβλήματα

Oι γυναίκες που ανέφεραν δυσπαρευνία είχαν επίσης και άλλα προβλήματα με την εξής συχνότητα έναντι των γυναικών που δεν ανέφεραν πόνο:

  • Το 45,2% ανέφερε ότι έχουν έναν άβολα ξηρό κόλπο, σε σύγκριση με το 10,4% των γυναικών που δεν βιώνουν πόνο.
  • Το 21% ανέφερε αίσθημα άγχους κατά τη διάρκεια του σεξ, σε σύγκριση με το 4%.
  • Το 40% δεν είχε απόλαυση στο σεξ, σε σύγκριση με το 10%.
  • Το 31% αισθάνεται δυσάρεστα από τη σεξουαλική του ζωή, σε σύγκριση με το 10%.
  • Το 29% αισθάνεται ανησυχία για τη σεξουαλική ζωή του, σε σύγκριση με το 9%.
  • Το 62% δεν είχαν ενδιαφέρον για σεξ, σε σύγκριση με το 32%.
  • Το 24% δεν είχε διέγερση σε σύγκριση με το 7%.
  • Το 40% είχε δυσκολία να φτάσει σε κορύφωσησε σύγκριση με το 14%.
  • Το 45% αποφεύγει την ερωτική επαφή λόγω των δυσκολιών, σε σύγκριση με το 11%.

H δυσπαρευνία  μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς σωματικούς, ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες και η αντιμετώπιση μπορεί να είναι πολύπλοκη. Στις πιθανές αιτίες περιλαμβάνονται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα είπαν οι ειδικοί.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, υπάρχουν θεραπείες για τη δυσπαρευνία, αλλά πολλές γυναίκες ντρέπονται να μιλήσουν για το πρόβλημα με τον γιατρό τους.

Δείτε επίσης