O ελλιπής ύπνος σχετίζεται με μειωμένη ερωτική ικανοποίηση στις γυναίκες

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν κοιμούνται επαρκώς αναφέρουν μειωμένη ερωτική δραστηριότητα και μικρότερη ικανοποίηση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause που ανήκει στην Βορειοαμερικανική Εταιρεία για την Εμμηνόπαυση.

Η συχνότητα των διαταραχών ύπνου αυξάνεται με την ηλικία. Μετά την εμμηνόπαυση, και λόγω της ορμονικής μετάβασης, οι γυναίκες εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους.

Η ανεπάρκεια ύπνου μπορεί επίσης να προκαλείται με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως η άπνοια ύπνου, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, το στρες και το άγχος, η καρδιακή νόσος, η υπέρταση, η αρθρίτιδα, η ινομυαλγία, η κατάθλιψη και οι νευρολογικές διαταραχές.

Η έρευνα εστίασε σε στοιχεία που αφορούσαν 93.668 γυναίκες, ηλικίας 50-79 ετών, οι οποίες συμμετείχαν στη Women’s Health Initiative Observational Study. Το 52% ανέφερε ερωτική δραστηριότητα εντός του προηγούμενου 12μήνου. Η συχνότητα της αϋπνίας ανερχόταν στο 31%.

Λιγότερος ύπνος ίσον μικρότερη ικανοποίηση

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Juliana Kling από την Mayo Clinic, διαπίστωσαν ότι η μικρή διάρκεια του ύπνου (λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ) συσχετιζόταν με μικρότερη ερωτική ικανοποίηση.

Η σχέση της διάρκειας του ύπνου με την ποιότητα της ερωτικής ικανοποίησης συνέχισε να υφίσταται ακόμα και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν άλλες αιτίες της ανεπάρκειας ύπνου, όπως η κατάθλιψη και οι χρόνιες ασθένειες.

Η συσχέτιση διέφερε αρκετά ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας. Οι ηλικιωμένες γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανόν να είναι ενεργές αν κοιμόντουσαν κάτω από 7 ώρες κάθε βράδυ, συγκριτικά με τις νεότερες. Ειδικότερα, οι γυναίκες άνω των 70 ετών που κοιμόντουσαν λιγότερο από 5 ώρες είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να είναι ενεργές από εκείνες που κοιμόντουσαν 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

«Οι γυναίκες και οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, της έλλειψης ύπνου και των επιπτώσεων στην ερωτική ζωή. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για την έλλειψη ύπνου και την ερωτική ικανοποίηση, περιλαμβανομένης της ορμονικής θεραπείας κατά την εμμηνόπαυση στις συμπτωματικές γυναίκες», ανέφερε η JoAnn V. Pinkerton, διευθύντρια της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας για την Εμμηνόπαυση.

Δείτε επίσης