Κνησμός: Τα συχνότερα εντοπισμένα είδη του

Της Αναστασίας Μοσχοβάκη, Ιατρού Ειδικής Παθολόγου

Ο κνησμός ή η φαγούρα είναι το δυσάρεστο αίσθημα που προκαλεί επιθυμία για ξύσιμο. Προκαλείται εξαιτίας της έκκρισης ορισμένων χημικών ουσιών, όπως της ισταμίνης.

H φαγούρα μπορεί είτε να αφορά διάχυτα το δέρμα, τους βλεννογόνους ή περιοχή που καλύπτει πολλαπλά όργανα είτε να εντοπίζεται σε μικρή περιοχή του σώματος οπότε πρόκειται για εντοπισμένο κνησμό. Ο εντοπισμένος κνησμός αποτελεί την πιο συχνή αιτία κνησμού σε μη αλλεργικά άτομα.

Οι συχνότερες μορφές του εντοπισμένου κνησμού είναι:

 Α. ΦΑΓΟΥΡΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Η φαγούρα των γεννητικών οργάνων είναι ένα συχνό και δυσάρεστο σύμπτωμα. Συνοδεύεται πολλές φορές από κάψιμο. Πόνος και αύξηση των εκκρίσεων μπορεί να συνοδεύουν τον κνησμό.

Το σύμπτωμα σε αρκετές περιπτώσεις έχει ως αίτιο κακές συνήθειες υγιεινής, που είναι αρκετά διαδεδομένες στον ελληνικό πληθυσμό (π.χ. χρήση ακατάλληλων αντισηπτικών, κακή χρήση ταμπόν).

Φλεγμονές από ιούς, μύκητες, παθογόνα, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ορμονικές διαταραχές, καταστροφή της φυσιολογικής χλωρίδας του σώματος, τοπικές δερματοπάθειες, διαβήτης, οι αλλεργίες, το σύνδρομο Behcet είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα νοσημάτων που ενδέχεται να βρίσκονται στην ρίζα του προβλήματος.

  1. ΦΑΓΟΥΡΑ ΠΡΩΚΤΟΥ

Η φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού ή ο κνησμός του δακτυλίου όπως αποκαλείται ιατρικώς, είναι ένα παθολογικό πρόβλημα που προκαλεί αρκετή δυσφορία στους πάσχοντες. Τα άτομα που παρουσιάζουν την παθολογική αυτή κατάσταση, παρουσιάζουν επίμονο κνησμό στον πρωκτό.

Ο κατάλογος των νοσημάτων που προκαλούν κνησμό δακτυλίου είναι μακρύς και περιλαμβάνει αφροδίσια, κοινά μικρόβια και ειδικά λοιμογόνα, αλλεργία, σύνδρομα δυσανεξίας σε τρόφιμα, δερματικά νοσήματα, καρκινώματα, τοπικές παθήσεις.Το παθολογικό αυτό πρόβλημα μπορεί να πηγάζει αμιγώς από κακές συνθήκες υγιεινής ή τοπική υπερευαισθησία.

  1. ΦΑΓΟΥΡΑ AYTIOY

O κνησμός του αυτιού είναι ένα επίμονο παθολογικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετά άτομα. Ο κνησμός συχνά είναι βασανιστικός, αφυπνίζει τον ασθενή κατά τη νύχτα, προκαλώντας σωρεία νευροψυχιατρικών εκδηλώσεων. Τα αίτια που προκαλούν φαγούρα στο αυτί είναι ποικίλα:

  • Παθήσεις του αυτιού όπως είναι η ωτίτιδα
  • Δερματολογικές παθήσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα
  • Συστηματικά οργανικά νοσήματα, όπως η αλλεργία
  • Κακές συνήθειες της καθημερινότητας, όπως υπερβολικός ζήλος με τραύμα κατά τον καθαρισμό του αυτιού

Η σωστή παθολογική εξέταση και η αιτιολογική θεραπεία έχουν κομβικό ρόλο στην εκρίζωση του εντοπισμένου κνησμού.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Δείτε επίσης