Άτμισμα: Λιγότερες τοξικές ουσίες κατά 56-97% σε σχέση με το κάπνισμα

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει νικοτίνη -την εθιστική ουσία του καπνιστή- αλλά όχι τα προϊόντα καύσης του καπνού που θεωρούνται πολύ επικίνδυνα για την υγεία.

Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικά λιγότερες οι καρκινογόνες και οι άλλες τοξικές χημικές που λαμβάνει ο χρήστης από το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε σχέση με το συμβατικό. Αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει μια βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.

“Η μελέτη αυτή θα πρέπει να χρησιμεύσει ως μια κλήση αφύπνισης για τους ακτιβιστές του ελέγχου του καπνού που έχουν περάσει τα τελευταία οκτώ χρόνια εκπέμποντας μια εχθρική και παντελώς ανακριβή ρητορική προς τα προϊόντα ατμού”, ανέφερε ο Gregory Conley, πρόεδρος της Αμερικανικού Συνδέσμου Ατμίσματος. Και πρόσθεσε: “Αρκετοί καπνιστές συνεχίζουν να καπνίζουν επειδή έχουν παραπλανηθεί να πιστεύουν ότι το άτμισμα είναι το ίδιο επικίνδυνο με το κάπνισμα”.

Ερευνητές από το University College, του Λονδίνου, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Lion Shahab, εξέτασαν δεδομένα για 181 πρώην και νυν καπνιστές, από τους οποίους ορισμένοι είχαν γίνει ατμιστές (χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου).

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα ούρων και σάλιου από όλους τους συμμετέχοντες και εξέτασαν σε ποιο βαθμό το σώμα τους είχε ίχνη καρκινογόνων και άλλων τοξικών ουσιών, οι οποίες υπάρχουν στο συμβατικό τσιγάρο.

Από την ανάλυση προέκυψε πως όταν οι καπνιστές είχαν μετατραπεί σε ατμιστές για τουλάχιστον έξι μήνες, τα επίπεδα της νικοτίνης στο σώμα τους δεν μεταβλήθηκαν – αυτό ήταν λογικό καθώς οι ατμιστές λαμβάνουν τη νικοτίνη μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Όμως, οι τοξικές ουσίες που οφείλονται στα προϊόντα καύσης καπνού ήταν μειωμένα σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που υπάρχουν σε όσους χρησιμοποιούν επιθέματα ή τσίχλες νικοτίνης.

Σημαντική μείωση καρκινογόνων και τοξικών ουσιών

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η μείωση των επικίνδυνων ουσιών κυμαινόταν από 56% έως 97% για όσους χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά ηλεκτρονικό τσιγάρο.

“Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνει ότι η πλήρης στροφή στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνων σχετικών με το κάπνισμα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνιστούν μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση”, ανέφερε ο Shahab.

Οι ατμιστές έσπευσαν να χαιρετίσουν τη μελέτη ως απόδειξη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σώζουν ζωές.

Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι η θεαματική μείωση των τοξικών ουσιών παρατηρήθηκε μόνο για τους αποκλειστικούς ατμιστές και όχι για τους “διπλούς” χρήστες. Η μελέτη έδειξε πως όσοι καπνιστές δεν σταμάτησαν εντελώς το τσιγάρο και απλώς το μείωσαν, κάνοντας παράλληλη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν εμφάνισαν σημαντική μείωση των τοξικών και καρκινογόνων ουσιών στον οργανισμό τους. Σύμφωνα πάντως με τον Conley και οι καπνιστές που απλώς μείωσαν τον αριθμό των τσιγάρων έχουν κέρδος, κάτι που ίσως δεν μπόρεσε να καταγράψει η μελέτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 75% των ατμιστών παραμένουν καπνιστές σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό – μερικοί ατμίζουν σε μέρη όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.

H σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης της τρέχουσας μελέτης ήταν ο οργανισμός Cancer Research UK.

Οι σκεπτικιστές

Υπήρξε ωστόσο και σκεπτικισμός για τη μελέτη καθώς οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους μόνο σε ορισμένες τοξικές ουσίες του συμβατικού τσιγάρου και όχι σε όλες. Επίσης, η μελέτη δεν εξέτασε πιθανές τοξίνες που μπορεί να παράγονται από το ίδιο το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι ο άτμισμα είναι μια καλή εναλλακτική λύση σε σχέση με το κάπνισμα και ενδεχομένως ένας αποτελεσματικός τρόπος διακοπής του καπνίσματος. Έχει όμως δημιουργηθεί μια διαμάχη μεταξύ των ερευνητών για το πόσο επικίνδυνο είναι. Ορισμένοι θεωρούν πως η προώθησή του αντί να συμβάλει στη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αποτελέσει “προθάλαμο” για το συμβατικό τσιγάρο.

Ορισμένοι ερευνητές είναι δύσπιστοι για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Την περασμένη εβδομάδα, μια μελέτη προειδοποίησε ότι το άτμισμα δεν είναι αθώο και θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

“Έχει πλέον εδραιωθεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προσφέρουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα καρκινογόνων ουσιών από τα συμβατικά τσιγάρα”, είπε ο Stan Glantz του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ένας επικριτής του ατμίσματος. “Τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τα e-τσιγάρα είναι στο καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνοντας τους κινδύνους της καρδιάς και των αγγείων, και τη μη καρκινική πνευμονική νόσο. Πιστεύω ότι τα e-τσιγάρα είναι περίπου 30-50% επικίνδυνα όσο τα παραδοσιακά τσιγάρα”.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη αγορά που παγκοσμίως αγγίζει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με την Euromonitor International. Η αγορά του συμβατικού τσιγάρου φτάνει τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δείτε επίσης