Αιμορροΐδες: Όταν η κακή σχέση εγκεφάλου και εντέρου διαταράσσει τις κενώσεις

Το έντερο είναι ένα μεγάλο αισθητήριο όργανο του σώματος που γνωρίζει καλά τι επικρατεί μέσα του και ειδοποιεί τον εγκέφαλό μας γι’ αυτό. Εντερικές ορμόνες, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και εντερικά βακτήρια, ρυθμίζουν την λειτουργία του εντέρου ενεργοποιώντας την παρέμβαση του εγκεφάλου.

Όμως σε συνθήκες στρες, η σωστή επικοινωνία μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου μπορεί να διαταραχθεί και να προκύψουν διάφορες παθήσεις όπως είναι π.χ. οι αιμορροΐδες.

Όταν υπάρχει στρες, ο εγκέφαλος γίνεται απαιτητικός, ζητώντας από το έντερο περισσότερη ενέργεια. Το έντερο αντιδρά προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια και έτσι παράγει λιγότερη βλέννα μειώνοντας επιπλέον την παροχή αίματος στην περιοχή.

Τελικά, το έντερο δυσανασχετεί και στέλνει τα σήματα “δυσαρέσκειάς” του στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να πέφτει η ενεργητικότητά μας, η ψυχολογική μας διάθεση μας και η φυσική όρεξη.

Οι αιμορροΐδες

Η κακή σχέση μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να διαταραχθούν οι κενώσεις και να εμφανιστούν οι αιμορροΐδες – με την κυριολεκτική έννοια.

Οι αιμορροΐδες, που στην πραγματικότητα είναι μια μάζα αγγείων, υπάρχουν στην άκρη του παχέος εντέρου και μας προστατεύουν από τη διαρροή και την ακράτεια. Όμως, καταβάλλοντας προσπάθεια κατά την κένωση, αρχίζουν να βγαίνουν έξω από το παχύ έντερο, στο εξωτερικό μέρος του σφιγκτήρα του πρωκτού και να διογκώνονται.

Εκτιμάται ότι σχεδόν το 65% των ανθρώπων θα εμφανίσουν μια μικρή ή μεγάλη αιμορροϊδοπάθεια κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μερικές από αυτές τις μορφές θεραπεύονται από μόνες τους είτε αντιμετωπίζονται με αλλαγές στη διατροφή, στο πρόγραμμα των κενώσεων, στον τρόπο ζωής ή και με τη χρήση θεραπευτικής αλοιφής.

Όμως η προχωρημένη αιμορροϊδοπάθεια δεν είναι δυνατόν να θεραπευτεί από μόνη της και καταλήγει να γίνει χρόνια, προκαλώντας διάφορα συμπτώματα όπως είναι η δυσφορία, ο πόνος και η αιμορραγία.

Τελικά, οι παθολογικές αιμορροΐδες επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία του εντέρου και αυτό επιδρά αρνητικά στη σωματική και ψυχική υγεία.

Αιμορροϊδολαστική με laser

Παλιότερα, αρκετοί ασθενείς που υπέφεραν από αιμορροΐδες ζούσαν με τα ενοχλητικά συμπτώματα χωρίς να αναζητούν ριζική θεραπεία γιατί φοβόντουσαν τις επιπλοκές που μπορεί να είχε μια επέμβαση στην πολύ ευαίσθητη περιοχή του πρωκτού.

Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει σήμερα με την επεμβατική θεραπεία να γίνεται με χρήση λέιζερ και μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, χωρίς να αφαιρούνται οι αιμορροΐδες και χωρίς να αγγίζεται ο πρωκτικός σφιγκτήρας.

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία του εντέρου (μειώνει τον πόνο και τον μετεωρισμό ενώ ρυθμίζει τις κενώσεις), επαναφέροντας την ισορροπία στη γενικότερη σωματική και ψυχική μας κατάσταση. Ο ασθενής που απαλλάσσεται από την αιμορροϊδοπάθεια νιώθει τεράστια ανακούφιση που αλλάζει αμέσως την ποιότητα της ζωής του και ανανεώνει την καθημερινότητά του.

Η αιμορροϊδοπλαστική με laser διαρκεί 15-20 λεπτά είναι ανώδυνη και αναίμακτη επιτρέποντας στον ασθενή να φύγει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα (μετά από 2 ώρες). Η επιστροφή στην καθημερινότητα αρχίζει από την επόμενη κιόλας μέρα.

Πρωτοποριακό στην εφαρμογή laser για τις ορθοπρωκτικές παθήσεις (αιμορροΐδες, ραγάδα πρωκτού, συρίγγιο πρωκτού) και τις παθήσεις του πυελικού εδάφους (κύστη κόκκυγα) στην Ελλάδα έχει αναδειχτεί το ερευνητικό και θεραπευτικό έργο του δρ. Αλκιβιάδη Παππά  ο οποίος εξέλιξε και ανέπτυξε σύγχρονες τεχνικές που αντικατέστησαν τον παλιό επεμβατικό τρόπο (νυστέρι) με το ελάχιστα επεμβατικό laser.

Ο δρ. Αλκιβιάδης Παππάς έχει προσφέρει ίαση σε πάνω από 5.000 ασθενείς από το 2009, όταν άρχισε να επικεντρώνεται στη χρήση laser για τις ορθοπρωκτικές παθήσεις χρησιμοποιώντας μηχανήματα τελευταίας γενιάς. Η εξειδίκευσή του στο αντικείμενο τον ώθησαν στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη νέων τεχνικών στις οποίες εκπαιδεύει συναδέλφους του μέσω ευρωπαϊκών σεμιναρίων και δημοσιεύσεων σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά.

Δείτε επίσης