Τα όρια ηλικίας που θέτουν άνδρες και γυναίκες στις σχέσεις τους

Στο πλαίσιο μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evolutionary Psychology, ο Jan Antfolk, από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Abo Akademi της Φινλανδίας ανέλυσε online απαντήσεις που έδωσαν σε ένα ερωτηματολόγιο για σχέσεις και οικογενειακά θέματα 2.655 άτομα (οι γυναίκες ήταν σχεδόν διπλάσιες από τους άνδρες) ηλικίας 18-50 ετών.  Η μέση ηλικία των ετεροφυλόφιλων ανδρών της μελέτης ήταν τα 37 έτη και των γυναικών τα 35 έτη.

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα κατώτατα και ανώτατα όρια ηλικίας του αντίθετου φύλου τα οποία θα τους επέτρεπαν να συνάψουν σχέση και την ηλικία των ατόμων με τα οποία είχαν όντως συνάψει σχέση την τελευταία πενταετία.

Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες ανέφεραν ένα στενότερο εύρος ηλικίας από ό, τι οι άνδρες και έτειναν να προτιμούν ελαφρώς μεγαλύτερη ηλικία από τη δική τους. Οι άνδρες ήταν πιο πρόθυμοι να συνάψουν σχέση με μια νεότερη γυναίκα ενώ οι γυναίκες ήταν λιγότερο πρόθυμες να συνάψουν σχέση με έναν νεότερο άνδρα. Φάνηκε όμως ότι όσον αφορά τα ανώτατα όρια οι άνδρες ήταν πιο ελαστικοί από τις γυναίκες.

Μεγαλύτερο εύρος για τους άνδρες

Οι άνδρες ήταν πρόθυμοι να συνάψουν σχέση με γυναίκες ηλικίας από 21 ετών -η μικρότερη ηλικία στο δείγμα των απαντήσεων- μέχρι 49 ετών. Οι γυναίκες  ήταν πρόθυμες να βρουν έναν άνδρα από 27 ετών -η μικρότερη ηλικία των απαντήσεων- μέχρι 46 ετών. Με άλλα λόγια, οι άνδρες μπορεί να έδειξαν προτίμηση σε μικρότερες ηλικίες σε σχέση με τις γυναίκες αλλά έδειξαν και προτίμηση για μεγαλύτερες ηλικίες από αυτές που δέχονταν οι γυναίκες.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι καθώς μεγαλώνουν οι άνδρες και οι γυναίκες, θέτουν όρια στο νεαρόν της ηλικίας του συντρόφου τους. Για κάθε πρόσθετο έτος στην ηλικία των ανδρών, αυξανόταν κατά 2 μήνες το όριο ηλικίας της γυναίκας που θα επέλεγαν. Η αντίστοιχη αύξηση για τις γυναίκες ήταν 4,5 μήνες.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι ένα άτομο 50 ετών δέχεται μια διαφορά ηλικίας κατά 11 χρόνια μικρότερη για τον/την σύντροφο (μέσος όρος για τα δύο φύλα μαζί).

Άλλο όμως τι θα ήθελαν οι άνδρες και οι γυναίκες και άλλο τι τελικά συμβαίνει. Η μελέτη βρήκε ότι στην πραγματική ζωή οι σύντροφοι έχουν κοντινή ηλικία. Μάλιστα οι νεαροί άνδρες επιλέγουν, σχεδόν αποκλειστικά, συνομήλικες γυναίκες.

“Καθώς μεγαλώνουν οι άνδρες, γίνονται πιο ελαστικοί στο θέμα της ηλικίας και ενδιαφέρονται για γυναίκες όλων των ηλικιών”, ανέφερε ο Antfolk. “Όταν διαλέγουμε σύντροφο εξετάζουμε πολλά χαρακτηριστικά και η ηλικία είναι απλώς ένα από αυτά”, κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη βρήκε μικρότερες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στα όρια ηλικίας που θέτουν σε σχέση με προηγούμενες μελέτες. Πάντως, έγινε στη Φινλανδία και ως εκ τούτου μπορεί να δείχνει μόνο τις προτιμήσεις των ανδρών και των γυναικών της χώρας. Η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο φύλων στη χώρα αυτή γίνεται, κατά μέσο όρο, στην ηλικία των 17,5 ετών, έχει δείξει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013.

Πηγή: Age Limits: Men’s and Women’s Youngest and Oldest Considered and Actual Sex Partners.

Δείτε επίσης