Ο γάμος μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης σε άνδρες και γυναίκες

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι παντρεμένοι άνθρωποι είναι πιο υγιείς από εκείνους που είναι μόνοι τους, διαζευγμένοι ή χήροι.

Μια νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, στο Πίτσμπουργκ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology παρέχει ένα βιολογικό στοιχείο που ενδεχομένως εξηγεί γιατί οι παντρεμένοι είναι πιο υγιείς.

Οι παντρεμένοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα μιας βασικής ορμόνης του στρες στο αίμα τους, της κορτιζόλης. Αυτό σημαίνει ότι έχουν λιγότερο ψυχολογικό στρες.

Να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που δίνει ενέργεια, μάλιστα αυξάνεται όταν πίνουμε καφέ κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο καφές μας τονώνει. Όταν όμως βρισκόμαστε σε ψυχολογικό στρες, τα επίπεδα της κορτιζόλης παραμένουν σταθερά υψηλά διότι το σώμα θεωρεί ότι απειλούμαστε από κάτι και θέλει να έχει συνεχώς ενέργεια.

Τα επίμονα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης έχουν διάφορες παρενέργειες στην υγεία μας, κάτι που έχει καταγραφεί σε πολλές μελέτες. Για παράδειγμα, η κορτιζόλη αυξάνει την κοιλιακή παχυσαρκία και μειώνει τις πιθανότητες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επίσης, μια μελέτη έχει βρει ότι η κορτιζόλη είναι ανεβασμένη στις γυναίκες που ζουν μια βίαιη σχέση.

Η κορτιζόλη μειώνεται πιο γρήγορα το απόγευμα στους έγγαμους

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της κορτιζόλης σε δείγματα σάλιου που έλαβαν από 572 υγιείς άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 21-55 ετών. Όπως βρήκαν, όσοι από αυτούς ήταν παντρεμένοι είχαν σταθερά χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, σε σύγκριση με όσους ήταν ανύπαντροι ή είχαν χωρίσει.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την ημερήσια διακύμανση της κορτιζόλης, καθώς τυπικά τα επίπεδά της αυξάνονται όταν ξυπνάμε το πρωί και στη συνέχεια μειώνονται προοδευτικά καθώς περνά η μέρα.

Στους παντρεμένους η μείωση της κορτιζόλης είναι ταχύτερη το απόγευμα σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ (αλλά όχι σε σχέση με αυτούς που είχαν χωρίσει).

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «οι ανύπαντροι μπορεί να βιώνουν εντονότερο ψυχολογικό στρες απ’ ό,τι οι παντρεμένοι», είπαν οι ερευνητές. Και εξήγησαν ότι το χρόνιο στρες διεγείρει τα επίπεδα της κορτιζόλης η οποία, με τη σειρά της, διαταράσσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη φλεγμονή. Όταν η φλεγμονή είναι υπερβολική και συνεχής προκαλεί πολλά και διαφορετικά νοσήματα.

«Τα ευρήματα  παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο οι στενές κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την υγεία», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής της μελέτης Sheldon Cohen, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

Δείτε επίσης