Στατίνες: Τα οφέλη από τη μείωση της χοληστερίνης

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των κλινικών μελετών, ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή (έμφραγμα) πέφτει κατά 20-30% για κάθε 10% μείωση της χοληστερίνης. Θεωρείται μάλιστα από ορισμένους γιατρούς ότι ακόμα και οι άνθρωποι με φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης και καμία ένδειξη καρδιοπάθεια μπορούν να ωφεληθούν από μια θεραπεία για τη μείωση τη χοληστερίνης.

Η μελέχη PROVE-IT παρακολούθησε επί δύο χρόνια πάνω από 4.000 άνδρες και γυναίκες που είχαν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή. Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτοί που είχαν μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης τους από τα 100 στα 62 mg/dL είχαν 16% μικρότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, θάνατο και άλλα καρδιαλογικά προβλήματα από εκείνους που τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης τους έπεσαν μόνο στα 90 mg/dL.

Σε αρκετές άλλες μεγάλης κλίμακας πενταετείς μελέτες με στατίνες, η μεγάλη πτώση της LDL χοληστερίνης περιόρισε τη νόσηση και το θάνατο από καρδιακή νόσο κατά 30% περίπου. Η μελέτη TNT (Treating to New Targets) παρακολούθησε ανθρώπους με νεοδιαγνωσθείσα ή μέτρια καρδιοπάθεια. Τα αποτελέσματα της ΤΝΤ, που δημοσιεύτηκαν το 2005, έδειξαν ότι χρησιμοποιώντας φαρμακευτική αγωγή με στατίνες για τη μείωση με επιθετικό τρόπο της χοληστερίνης κάτω από τα επίπεδα που συστή­νουν οι γιατροί, είχε ως αποτέλεσμα λιγότερες καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Για παράδειγμα, μια πτώση της LDL χοληστερίνης από 130 σε 79,5 mg/dL οδήγησε σε 21% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Θεραπεύοντας τον… υγιή

Τελικά, έχει η μείωση της χοληστερίνης θετικά αποτελέσματα σε όλους, ακόμα και για εκείνους με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης και καμία ένδειξη καρδιοπάθειας;

Στη μελέτη JUPITER μια ομάδα προφανώς υγιών ανθρώπων που πήρε το φάρμακο ροσουβαστατίνη, κατέβασε τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης περίπου στο μισό και είχαν τις μισές καρδιακές προσβολές και άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια σε σχέση με εκείνους που πήραν πλασέμπο. Γι’ αυτόν το λόγο η FDA ενέκρινε το φάρμακο ώστε να χρησιμοποιείται για την πρόληψη της καρδιακής νόσου σε ηλικιωμένους με επίπεδα φυσιολογικής χοληστερίνης, αλλά υψηλά επίπεδα CRP (C αντιδρώσα πρωτεΐνη) η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Το συμπέρασμα είναι: Αν κινδυνεύετε από καρδιοπάθεια, η λήψη στατίνης δεν εγγυάται την προστασία σας από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες.

Γενικά, όσο πιο χαμηλή είναι η LDL χοληστερίνη σας, τόσο καλύτερα. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν πως αν την μειώσουν ικανοποιητικά, μπορεί ακόμα και να αναστραφεί η εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης. Δύο κλινικά πειράματα, γνωστά ως METEOR και ORION, δείχνουν ότι οι θεραπείες με υψηλές δόσεις στατινών μπορεί να αλλάξουν τη σύνθεση των αρτηριακών πλακών ώστε να μην παθαίνουν εύκολα ρήξη.

Οι οτατίνες όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά ενδεχομένως προσφέρουν και άλλα οφέλη, όπως πρόληψη της αρθρίτιδας και των καταγμάτων των οστών, και μικρότερο κίνδυνο για άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επαληθευθούν αυτοί οι ισχυρισμοί. Τα πλειοτροπικά αποτελέσματα των στατινών είναι υπό διερεύνηση και μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά μειώνουν τη φλεγμονή. Μάλιστα όσοι αντιτίθενται στη μείωση της χοληστερίνης λέγοντας ότι δεν είναι αυτή η πραγματική αιτία των καρδιακών προσβολών θεωρούν ότι το όφελος που προέρχεται από τις στατίνες έχει αιτία τη μείωση της φλεγμονής και όχι τη μείωση της χοληστερίνης.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της θεραπείας;

Στην ουσία, δεν υπάρχει κάτι αρνητικό στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερίνης και της ολικής χοληστερίνης με μια υγιεινή διατροφή και ένα πρόγραμμα τακτικής άσκησης. Αυτός ο τρόπος ζωής είναι πολλά ωφέλιμος. Αξίζει η προσπάθεια να επιλέγετε τροφές με χαμηλότερα τρανς και κορεσμένα λιπαρά, λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Αν χρησιμοποιήσετε στατίνες για να μειώσετε τη χοληστερίνη, ίσως εμφανιστούν κάποιες παρενέργειες.

Οι στατίνες μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν μυϊκό πόνο ή αδυναμία. Μπορεί να φέρουν υπνηλία σε μερικούς ανθρώπους, δυσκοιλιότητα, ναυτία και, σε σπάνιες περιπτώσεις, βλάβη στο συκώτι και στους μυς.

Δείτε επίσης