Σωτήρης Μπερσίμης: Δημοσιονομική εξυγίανση του ΕΟΠΥΥ και ποιοτικές υπηρεσίες

Χρηστή διοίκηση, δημοσιονομική εξυγίανση και ποιοτικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, είναι το τρίπτυχο του στρατηγικού σχεδίου για τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του οργανισμού Σωτήρη Μπερσίμη.

Ο κ. Μπερσίμης παρουσίασε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο για τον εξορθολογισμό των πληρωμών, το οποίο σήμερα έχει οδηγήσει τον ΕΟΠΠΥ να μην παράγει ληξιπρόθεσμα χρέη και ταυτόχρονα να πληρώνει με σημαντική πρόοδο ληξιπρόθεσμα προηγούμενων ετών.

Ανέφερε ότι το 2016 καταβλήθηκαν για τα δημόσια νοσοκομεία περισσότερα από 550 εκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με το 2015, που καλύφθηκαν μόλις τα 150 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και στους ιδιώτες παρόχους, με αύξηση της τάξεως του 60% των χρηματοροών, σε όλο το κομμάτι της ιδιωτικής αγοράς, ενώ οι πληρωμές των φαρμακείων απαιτούν σήμερα 70 ημέρες, αντί των 100 και πλέον ημερών που απαιτούνταν στο παρελθόν.

Οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού, αυτή τη στιγμή, από 1.367.000.000, έπεσαν στα 711 εκατ. και αυτές είναι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Οργανισμού και μόνο, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε παρενέβη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τόνισε πως φέτος ο ΕΟΠΥΥ απέδωσε στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στα υπόλοιπα πανεπιστημιακά, στρατιωτικά νοσοκομεία, 533 εκατ. ευρώ, όταν μέχρι τώρα απέδιδε μάξιμουμ 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Δείτε επίσης