Οι μυικοί πόνοι και οι αιτίες τους

Της Αναστασίας Μοσχοβάκη, Ιατρού Ειδικής Παθολόγου

Σύμφωνα με μελέτες όλοι οι άνθρωποι θα νοσήσουν τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους από μυϊκό πόνο που διαρκεί ένα ή περισσότερα 24ωρα.

Ο μυϊκός πόνος μπορεί να εντοπίζεται σε μικρή περιοχή του σώματος ή να είναι διάχυτος.

Οι πιο κοινές αιτίες του πόνου στο μυϊκό σύστημα είναι η ένταση, το στρες, η υπερκόπωση και τα τραύματα.

Όταν ο μυϊκός πόνος διαρκεί πάνω από 6 μήνες μπορεί να χαρακτηριστεί ως χρόνιος. Ο χρόνιος πόνος υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς και την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Κατά την εξέταση στο ιατρείο θα πρέπει να διερευνηθεί εάν χρόνιο υποκείμενο νόσημα ή παθολογικός παράγοντας της καθημερινότητας, ευθύνονται για τους πόνους στους μύες.

Κοινές αιτίες μυϊκών πόνων είναι:

  • Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
  • Το αυξημένο στρες
  • Oι ψύξεις
  • Η διαλείπουσα χωλότητα
  • Η δερματομυοσίτιδα
  • Οι παθήσεις του θυρεοειδούς
  • Ειδικές λοιμώξεις
  • Η γρίπη
  • Τα αυτοάνοσα νοσήματα
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως οι στατίνες
  • Ρευματικά νοσήματα
  • Ορισμένα καρκινώματα

Η ινομυαλγία είναι μια ολιστική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο πόνο στο σώμα που διαρεκεί πάνω από ένα τρίμηνο, ο οποίος δεν προκαλείται από συγκεκριμένο υποκείμενο  αιτιολογικό παράγοντα ή συγκεκριμένο χρόνιο υποκείμενο νόσημα. Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας εκτός από πόνο συχνά  περιλαμβάνουν κόπωση διαταραχές ύπνου, όπως αϋπνία, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και άπνοια ύπνου, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, κράμπες.

Τα συμπτώματα μερικές φορές αρχίζουν μετά από φυσικό τραύμα, χειρουργική επέμβαση, λοίμωξη ή σημαντικό ψυχολογικό στρες. Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα σταδιακά συσσωρεύονται με τον καιρό και χωρίς εμφανή γενεσιουργό αφορμή.

Ανεξαρτήτως αιτιολογίας εσείς που πάσχετε από πόνους στου μυϊκό σύστημα πρέπει:

  1. Να αποφεύγετε το στρες. Το στρες προκαλεί μυϊκούς σπασμούς και έχει πλήρη αντένδειξη. Δοκιμάστε τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως η βαθιά αναπνοή ασκήσεις ή διαλογισμού.
  2. Να κοιμάστε επαρκώς και να μεριμνάτε για τη σωστή ποιότητα ύπνου που αυξάνει την ενεργειακή σας εφεδρεία. Υιοθετήστε καλές συνήθειες ύπνου, όπως: α) να πηγαίνετε στο κρεβάτι και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα β) να έχετε καλής ποιότητας στρώμα και γ) μα έχετε επαρκή συσκότιση και απουσία θορύβων στο υπνοδωμάτιο.
  3. Να αποφεύγετε την καθιστική ζωή. Ωστόσο το είδος και η ένταση της άσκησης πρέπει να καθοριστεί μετά από τη σωστή ιατρική σας εξέταση. Η υπερβολική για το σώμα σας άσκηση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.
  4. Να διατηρείτε υγιή τρόπο ζωής.

Ακολουθήστε μεσογειακά διατροφικά προγράμματα.  Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης και το αλκοόλ.

Εκτός από τα γενικά μέτρα που προαναφέρονται, η εκρίζωση της αιτίας που προκαλεί τους μυϊκούς πόνους είναι απαραίτητη.

Στην ινομυαλγία η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα που αυξάνουν τις ενεργειακές εφεδρείες του σώματος, βελτιώνουν την φυσική κατάσταση, σταθεροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ομαλοποιούν την ουδό του πόνου.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Δείτε επίσης