Με ποιον τρόπο μάς παχαίνουν τα βακτήρια του εντέρου

Υπάρχουν τρεις θεωρίες για το πως η εντερική χλωρίδα (δηλαδή τα βακτήρια που ζουν στο έντερό μας) μπορούν να μας κάνουν παχύσαρκους. Πρώτον, μπορεί να απορροφούν περισσότερη ενέργεια από τις τροφές, δεύτερον να δημιουργούν μια φλεγμονή που καταλήγει σε μειωμένο μεταβολικό ρυθμό και τρίτον να ρυθμίζουν με κάποιον τρόπο την όρεξή μας.

Περισσότερη ενέργεια

Στο δυτικό κόσμο, κατά μέσο όρο, το 10% των θρεπτικών συστατικών προέρχονται από τη διάσπαση των τροφών στο έντερο, μέσω των βακτηρίων. Σε μερικούς ανθρώπους αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι μεγαλύτερο και σε άλλους  μικρότερο.

Η εντερική χλωρίδα (λέγεται και μικροβίωμα) ίσως περιλαμβάνει και πολλά βακτήρια που επηρεάζουν το σωματικό μας βάρος. Τα συγκεκριμένα βακτήρια είναι ιδιαίτερα ικανά στη διάσπαση των υδατανθράκων. Αν ο αριθμός τους βγει εκτός ελέγχου, τότε μπορεί να έχουμε πρόβλημα. Πράγματι, μελέτες σε παχύσαρκα άτομα δείχνουν ότι διαθέτουν συνολικά μικρότερη ποικιλία βακτηρίων και ότι συγκεκριμένες ομάδες βακτηρίων κυριαρ­χούν – κυρίως όσες μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες.

Η ιδέα προέρχεται από  μια παρατήρηση που αφορά ποντίκια. Τα αδύνατα πο­ντίκια αφοδεύουν συγκεκριμένη ποσότητα άπεπτων θερμίδων, ενώ στα υπέρβαρα ποντίκια η ποσότητα αυτή είναι ση­μαντικά μικρότερη. Ίσως λοιπόν μερικοί άνθρωποι να έχουν παραπανίσια κιλά όχι επειδή τρώνε πε­ρισσότερο αλλά επειδή η εντε­ρική τους χλωρίδα αποσπά και τους παρέχει μεγαλύτερη ενέργεια από την τροφή που καταναλώνουν.

Φλεγμονή

Τα βακτήρια έχουν την ικανό­τητα να δημιουργούν ορισμένα λιπαρά οξέα από τους άπεπτους υδατάνθρακες, όπως είναι οι φυτικές ίνες και το ανθεκτικό άμυλο. Τα βακτήρια που λατρεύουν τα λαχανικά δημιουργούν λιπαρά οξέα για το έντερο και το ήπαρ, ενώ άλλα δημιουργούν λιπαρά οξέα που τροφοδοτούν το υπόλοιπο σώμα.  Τα βακτήρια που τροφοδοτούν ολόκληρο το σώμα δεν μπο­ρούν να προκαλέσουν από μόνα τους τέτοια αύξηση βάρους. Αυτό ώθησε τους επιστήμονες να σκεφτούν μία άλλη παράμετρο για την ακραία προσθήκη βάρους: τις φλεγμονές.

Ασθενείς με προβλήματα μεταβολισμού, όπως η παχυ­σαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, συνήθως έχουν ελαφρώς αυξημένους δείκτες λοι­μώξεων στο αίμα τους. Οι λοιμώξεις αυτές δεν είναι τόσο έντονες ώστε να χρήζουν θεραπείας γι’ αυτό οι γιατροί τις αποκαλούν αφανείς (υποκλινικές) λοιμώξεις. Η θεωρία είναι ότι οι βακτηριακές λοιμώξεις παρεμπο­δίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, με αποτέλεσμα να παράγει λιγότερες ορμόνες, μειώνοντας τον ρυθμό καύσης του λίπους στο σώμα. Θεωρείται πως ένα μέρος των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να κα­ταλήξει στο κυκλοφορικό σύστημα, υπό κάποιες προϋποθέσεις, και να αλλάξει ο μεταβολισμός. Τα βακτήρια μπορούν να αγκιστρωθούν σε ορισμένα όργανα όπως στο συκώτι ή στο λιπαρό ιστό ενθαρρύνοντας την απόθεση περισσότερου λίπους.

Σε αντίθεση με τις οξείες λοιμώξεις που προκαλούν απώλεια βάρους, οι αφανείς λοιμώξεις οδηγούν στην προσθήκη βάρους. Τα βακτήρια δεν είναι η μόνη πιθανή αιτία των αφανών λοιμώξων – έχει πα­ρατηρηθεί ότι παρόμοιες συνέπειες έχουν οι ορμονικές ανισορροπίες, τα υπερβολικά επίπεδα οιστρογόνου, η έλλειψη βιταμίνης D και οι τροφές που περιέχουν πολύ γλουτένη.

Όρεξη

Μια άλλη ιδέα είναι ότι τα εντερικά βακτήρια επηρεάζουν την όρεξη. Για τα βα­κτήρια, το είδος και η ποσότητα της τροφής που κατα­ναλώνουμε θα μπορούσε να είναι ζήτημα ζωής και θα­νάτου. Στα 3 εκατομμύρια χρόνια της συνεξέλιξης, ακόμα και τα απλά βακτήρια είχαν χρόνο να προσαρ­μόσουν τις τεχνικές τους επηρεάζοντας τον άνθρωπο. Η θεωρία  λέει το εξής: τα βακτήρια μας αντα­μείβουν όταν τους στέλνουμε ικανοποιητική ποσότητα τροφής. Το πετυχαί­νουν μέσω των ουσιών που παράγουν και επηρεάζοντας συγκεκριμένους διαβιβαστές του εγκεφάλου.

Ο εγκέφαλος πε­ριβάλλεται από γερές μεμβράνες που ονομάζονται μή­νιγγες. Ακόμα πιο αδιαπέραστα από τις μήνιγγες είναι τα επιστρώματα των αιμοφόρων αγγείων που διατρέ­χουν τον εγκέφαλο. Τα μόνα που μπορούν να διαπερά­σουν αυτό το πλέγμα είναι τα καθαρά σάκχα­ρα, τα μεταλλικά στοιχεία και οτιδήποτε τόσο μικρό και λιποδιαλυτό όσο οι νευροδιαβιβαστές. Για παρά­δειγμα, η νικοτίνη περνάει στον εγκέφαλο, όπου διεγεί­ρει σήματα ανταμοιβής ή προκαλεί μία αίσθηση χαλαρής διαύγειας.

Τα βακτήρια μπορούν να παράγουν μόρια αρκετά μικρά ώστε να διαπεράσουν την επικάλυψη των αιμο­φόρων αγγείων στον εγκέφαλο. Δύο παραδείγματα εί­ναι η τυροσίνη και η τρυπτοφάνη. Πρόκειται για δύο αμινοξέα που μετατρέπονται σε ντοπαμίνη και σεροτονίνη στα κύτταρα του εγκεφάλου. Η ντοπαμίνη σχετίζεται το σύστημα ανταμοιβής και η σεροτονίνη με το αίσθημα της ικανοποίησης.

Πράγματι, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το αίσθημα κορεσμού αυξάνεται όταν καταναλώνουμε τροφές που προτιμούν τα βακτήρια μας ενώ αν δεν το κάνουμε αυτό η όρεξή μας συνεχίζεται. Τα βακτήρια προτιμούν τροφές που φτάνουν στο παχύ έντερο άπεπτες, προκειμένου να τις καταβροχθίσουν εκείνα. Αυτός είναι ο λόγος που τα απλά σάκχαρα μπορεί να είναι ο νούμερο ένα παράγοντας παχυσαρκίας.

Δείτε επίσης