Γιγάντιος νευρώνας συνδέεται με τη συνείδηση στα ποντίκια

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν με τη βοήθεια μιας νέας μεθόδου ψηφιακής απεικόνισης, ένα γιγαντιαίο νευρώνα τυλιγμένο γύρω από ολόκληρο τον εγκέφαλο ποντικού, τον οποίον συνδέουν με τη συνείδηση.

Στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Ο εν λόγω νευρώνας περιγράφεται χαρακτηριστικά σαν κισσός από τον οποίο εκφύονται βλαστοί που συνδέονται με άλλους νευρώνες σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, ενώ υπογραμμίζεται πως η ανακάλυψη του, θα βοηθήσει να λυθεί ο γρίφος της δημιουργίας συνείδησης.

Ψηφιακή ανακατασκευή του νευρώνα που περιβάλλει τον εγκέφαλο ποντικού.

Ο Christof Koch, επικεφαλής των ερευνητών που έκαναν την ανακάλυψη, πρόεδρος του Ινστιτούτου Allen στο Σιάτλ, Ουάσιγκτον, εξήγησε τη νέα μέθοδο που χρησιμοποίησε η ομάδα του σε μια σύνοδο για την Έρευνα του Εγκεφάλου, που πραγματοποιήθηκε στην Bethesda, Maryland, στις 15 Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφερε, η ομάδα του εντόπισε τρεις νευρώνες σε ένα μικρό, λεπτό φύλλο κυττάρων που ονομάζεται Claustrum – μια περιοχή που ο Koch πιστεύει ότι ενεργεί ως έδρα της συνείδησης σε ποντίκια και ανθρώπους. Το να εντοπιστούν όλες οι διακλαδώσεις ενός νευρώνα με τη χρήση συμβατικών μεθόδων είναι τεράστιο έργο.

Στην εν λόγω έρευνα οι επιστήμονες έκαναν έγχυση χρωστικής ουσίας σε μεμονωμένα κύτταρα, χώρισαν τον εγκέφαλο σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια εντόπισαν τη διαδρομή του βαμμένου νευρώνα με το χέρι.

Μέχρι τώρα πολύ λίγοι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ολόκληρη τη διαδρομή ενός νευρώνα στον εγκέφαλο. Η νέα μέθοδος εξοικονομεί χρόνο και κόπο, είναι λιγότερο επεμβατική και σταδιοποιημένη.

Ο Koch πιστεύει ότι το claustrum συντονίζει τις εισροές και τις εκροές του εγκεφάλου και έτσι δημιουργείται συνείδηση.

Στον άνθρωπο

Απεικονίσεις του εγκεφάλου έχουν δείξει ότι στον άνθρωπο το claustrum διαθέτει ένα εξαιρετικά πυκνό δίκτυο νευρώνων, αλλά από αυτές τις απεικονίσεις δεν μπορούμε να δούμε την πορεία των μεμονωμένων νευρώνων.

Η περιοχή του claustrum ενδείκνυται για να δοκιμαστεί η νέα μέθοδος, επειδή έχει μελετηθεί εκτενώς σε ποντίκια και αποτελείται από λίγους μόνο κυτταρικούς τύπους, δήλωσε ο James Eberwine, ειδικός στη φαρμακολογία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας στη Φιλαδέλφεια.

Δείτε επίσης