Γυναίκες το 1/3 των χρηστών ναρκωτικών παγκοσμίως

Γυναίκες είναι το ένα τρίτο των χρηστών ναρκωτικών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου του ΚΕΘΕΑ.

Ειδικότερα, 6,3 εκατομμύρια γυναίκες είναι εξαρτημένες από αμφεταμίνες, 4,7 εκατομμύρια από οπιοειδή και 2,1 εκατομμύρια από κοκαΐνη, την ώρα που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η εμφάνιση νέων ψυχοδραστικών ουσιών. Μέχρι τον περασμένο Μάιο του 20176 είχαν εντοπιστεί πάνω από 560 νέες ψυχοδραστικές ουσίες.

Μόνο οι πολίτες της ΕΕ ξοδεύουν κάθε χρόνο μεταξύ 21 και 31 δισεκατομμυρίων ευρώ σε παράνομα ναρκωτικά.

Παγκοσμίως ο αριθμός των γυναικών που κάνουν χρήση αυξάνει τόσο στις νεότερες ηλικίες όσο και στον πληθυσμό των φυλακών.

Από τις έγκλειστες γυναίκες ποσοστό 30%-60% παγκοσμίως κάνει χρήση ουσιών, ενώ κάποιες χώρες αναφέρουν αύξηση των θανάτων γυναικών από υπερβολική δόση. Ε

Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν κατάχρηση συντογογραφούμενων φαρμάκων. Ωστόσο, μόλις 1 στους 5 από τους συμμετέχοντες σε προγράμματα θεραπείας είναι γυναίκα.

Επιπλέον, τα επίπεδα χρήστης είναι μεγαλύτερα μεταξύ των γυναικών στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Συνήθως οι γυναίκες αρχίζουν τη χρήση σε μεγαλύτερη ηλικία από ό,τι οι άνδρες και κατά κανόνα η πορεία τους σε αυτήν επηρεάζεται έντονα από συντρόφους που είναι ήδη χρήστες.

Δείτε επίσης