Πως το κάπνισμα προκαλεί χρόνια κόπωση

Της Αναστασίας Μοσχοβάκη, Ιατρού Ειδικής Παθολόγου

Η εξασφάλιση φυσιολογικής ενεργειακής εφεδρείας είναι σύνθετη ανθρώπινη λειτουργία που προϋποθέτει την ομαλή συνεργασία μιας ποικιλίας οργανικών συστημάτων. Ορμόνες της κυκλοφορίας, νευρωνικές συνδέσεις των ιστών με τον εγκέφαλο συνεργάζονται αρμονικά για να ρυθμιστεί η ομαλή λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, των μιτοχονδρίων.

Η σωστή απορρόφηση βιταμινών, ιχνοστοιχείων, λιπών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών προϋποθέτουν την βέλτιστη λειτουργία της πέψης.  Η τροφοδοσία των μιτοχονδρίων  με επαρκές οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά για να γίνουν οι καύσεις και να παραχθεί τριφωσφορική αδενοσίνη ATP είναι ζωτική για την λειτουργία τους.

Η επάρκεια του ύπνου και η ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και των απεκκριτικών οργάνων είναι σημαντικά για την εξουδετέρωση των τοξινών και παραπροϊόντων της καύσης που παράγουν τα μιτοχόνδρια κατά την λειτουργία τους.

Ως καταληκτικό σημείο του κύκλου της ροής ενέργειας στον άνθρωπο, το μυϊκό σύστημα και τα νευρικά κύτταρα πρέπει να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις εντολές του εγκεφάλου για κίνηση ή διανοητική συγκέντρωση.

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Ο  καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Με την καύση οι βλαπτικές ουσίες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου.

Η νικοτίνη είναι ψυχοδραστική ουσία που επηρεάζει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, προκαλώντας μείωση του στρες και ευφορία που δίνουν την ψευδαίσθηση της ενεργειακής ώθησης στον καπνιστή, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια μετά την έναρξη του καπνίσματος.

Ωστόσο τα αποτελέσματα αυτά είναι βραχύβια λόγω της προοδευτικής τοξικής δράσης του καπνού σε όλα τα οργανικά συστήματα που εμπλέκονται στην απρόσκοπτη ροή της ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα.

Συγκεκριμένα υπάρχει:

  1. Διαταραχή στην τροφοδοσία των μιτοχονδρίων με οξυγόνο και πλημμελής αποβολή διοξειδίου του άνθρακα. Οι τοξικές ουσίες από το κάπνισμα δρουν απευθείας στο επιθήλιο της αναπνευστικής οδού αλλοιώνοντας τις ιδιότητες του φυσιολογικού επιθηλίου και προκαλώντας σε βάθος χρόνου στένωση αεραγωγών και κακή ανταλλαγή αερίων. Στον καπνιστή η πρόσληψη οξυγόνου από τον ατμοσφαιρικό αέρα διαταράσσεται ενώ το διοξείδιο του άνθρακα δεν μπορεί να εξέλθει απρόσκοπτα από τους στενούς αεραγωγούς με αποτέλεσμα η τροφοδοσία των μιτοχονδρίων με οξυγόνο και η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα να διαταράσσεται.
  1. Κακή αιμάτωση όλων των οργάνων με αποτέλεσμα τη μείωση της ενεργειακής εφεδρείας τους. Οι τοξικές ουσίες που εκλύονται με το κάπνισμα εισέρχονται από τον πνεύμονα στην κυκλοφορία. Στην κυκλοφορία προκαλούν αλλαγή των ιδιοτήτων του επιθηλίου των αγγείων με αποτέλεσμα την ανάπτυξη φλεγμονής, τη μείωση της ελαστικότητας του αγγείου και την προαγωγή της αθηρωμάτωσης. Το αποτέλεσμα είναι η στένωση του αγγείου και η πλημμελής τροφοδοσία του κυττάρου με όλα τα θρεπτικά συστατικά του αίματος.
  1. Κακή λειτουργία των μιτοχονδρίων και άθροιση τοξινών. Μέσω του αίματος και της κυκλοφορίας οι τοξικές ουσίες από το κάπνισμα μεταφέρονται σε όλο το σώμα και επηρεάζουν δυσμενώς όλα τα οργανίδια του κυττάρου συμπεριλαμβανομένων των μιτοχονδρίων. Το αποτέλεσμα είναι η ομαλή παραγωγή ATP να διαταράσσεται περαιτέρω.

Τα προβλήματα επιτείνονται από τη μειωμένη άθληση και κινητικότητα των καπνιστών μείωση που συχνά οφείλεται στην κακή φυσική κατάσταση και στη μειωμένη αναπνευστική εφεδρεία. Η κακή φυσική κατάσταση οδηγεί σε περισσότερη καθιστική ζωή, η καθιστική ζωή χειροτερεύει την φυσική κατάσταση του πνεύμονα, επιδεινώνει τα προβλήματα από τα αγγεία και την κακή αιμάτωση οδηγώντας τον καπνιστή σε ανατροφοδοτούμενους φαύλους κύκλους.

Η ατονία, η μειωμένη αντοχή στη σωματική και πνευματική κόπωση, η καθολική αδυναμία, η διανοητική εξασθένηση, η μειωμένη αντίσταση σε λοιμώξεις, η μειωμένη ικανότητα στύσης, η μειωμένη σεξουαλική απόδοση αποτελούν εκδηλώσεις της κόπωσης του καπνιστή.

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΤΗ

Μετά από τη σωστή ιατρική εξέταση, λήψη σωστού διατροφικού ιστορικού και ορισμένες βασικές εργαστηριακές εξετάσεις χορηγούνται εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα σε συνδυασμό με ειδικά φάρμακα που αυξάνουν την ενεργειακή εφεδρεία των κυττάρων στον άνθρωπο που επιμένει να καπνίζει παρά τις δυσμενείς επιδράσεις του καπνίσματος στον οργανισμό του.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΟΠΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ

Πρόκειται για σύνδρομο κόπωσης που αποτελεί μία από τις εκδηλώσεις της εξάρτησης από τη νικοτίνη και της συνοδού στέρησης κατά την φάση διακοπής του τσιγάρου.

Συνήθως το σύνδρομο διαρκεί λίγες εβδομάδες μετά την διακοπή και μπορεί να συνοδεύεται από επεισόδια άγχους, πονοκέφαλων, βουλιμίας, αϋπνίας, ταχυκαρδίας, ευερεθιστότητας, βήχα, δυσκοιλιότητας. Σήμερα υπάρχουν φάρμακα για να βοηθηθεί ο καπνιστής κατά την  διαδικασία απεξάρτησης.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Δείτε επίσης