AHA: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ωφελούν μόνο τους καρδιοπαθείς

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να προστατεύσουν από πρόωρο θάνατο τα άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα ή όσους πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, όμως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ μιας ευρείας προληπτικής χρήσης στα υγιή άτομα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας γνωμοδοτικής επιτροπής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) που κλήθηκε να συντάξει τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά. Οι τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές είχαν δημοσιευθεί από την AHA το 2002.

Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation και ανήκει στην AHA, ο επικεφαλής της επιτροπής δρ David Siscovick, και ειδικός επί των ιχθυελαίων, αναφέρει ότι «δεν μπορούμε προς το παρόν να συστήσουμε τη χρήση των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών για την πρωτογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου».

Και πρόσθεσε πως «όσοι άνθρωποι από το γενικό πληθυσμό λαμβάνουν ωμέγα-3, το κάνουν με δεδομένη την έως τώρα απουσία στοιχείων που να δείχνουν όφελος αυτών των συμπληρωμάτων για την πρόληψη των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, της καρδιακής ανεπάρκειας ή του πρόωρου θανάτου σε όσους δεν έχουν διαγνωσθεί με καρδιαγγειακή νόσο».

Να σημειωθεί ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών συμπληρωμάτων διατροφής στις ΗΠΑ. Περίπου 18,8 εκατoμμύρια Αμερικανοί (το 7,8% των ενηλίκων) ανέφεραν ότι λάμβαναν συμπληρώματα ιχθυελαίου το 2012 -σε διάστημα 30 ημερών που προηγήθηκαν από την ημέρα που έγινε αυτή τη δημοσκόπηση.

Η συνήθης δοσολογία για ένα χάπι ιχθυελαίου είναι 300 mg ωμέγα-3 λιπαρά (180 mg EPA και 120 mg DHA).

H σύσταση δεν αφορά τα ψάρια

Η νέα κατευθυντήρια οδηγία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας αφορά μόνο στη χρήση των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και όχι στα οφέλη από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών που περιέχουν τα εν λόγω λιπαρά.

Η γνωμοδοτική επιτροπή έλαβε υπόψη 16 κλινικές μελέτες (τρεις δημοσιεύθηκαν πριν το 2002 και 13 μετά) που αξιολόγησαν τα πιθανά οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη των καρδιαγγειακών κινδύνων.

«Τα ευρήματα των τελευταίων 20 χρόνων συνεχίζουν να δείχνουν ότι, ανάμεσα στους ανθρώπους που κινδυνεύουν να πεθάνουν από την καρδιά τους, τα δυνητικά οφέλη των ωμέγα-3 είναι χρήσιμα για εκείνους που υπέστησαν πρόσφατα έμφραγμα. Αυτό είναι συνεπές  με τη γνωμοδότησή μας το 2002. Το νεότερο στοιχείο είναι ότι και τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να ωφεληθούν από τα συγκεκριμένα διατροφικά συμπληρώματα», σημείωσε ο Siscovick.

Η επιστημονική απόδειξη για τη σύσταση στην περίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας προέρχεται από μια μεγάλη, τυχαιοποιημένη, κλινική δοκιμή που έδειξε ότι μια χαμηλή δόση ιχθυελαίων μειώνει το θάνατο κατά 9% στους ασθενείς αυτούς.

Οι περισσότερες μελέτες χρησιμοποίησαν δόσεις ωμέγα-3 λιπαρών περίπου 1.000 mg την ημέρα και η γνωμοδοτική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια θεραπεία είναι λογική σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή παρουσιάζουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Πηγή: Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid (Fish Oil) Supplementation and the Prevention of Clinical Cardiovascular Disease: A Science Advisory From the American Heart Association.

Δείτε επίσης