Τετραπλασιασμός των διαβητικών στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια

Ο αριθμός των Ελλήνων που πάσχουν από διαβήτη τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Mελέτη Νοσηρότητας (ΕΜΕΝΟ) η οποία αφορά τυχαίο δείγμα 5.967 ενηλίκων (πάνω από 18 ετών) με βάση την απογραφή του 2011.

Περίπου το 10% των ενηλίκων στην Ελλάδα έχει σακχαρώδη διαβήτη, μια πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Με αφορμή το 15ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από 15 έως 18 Μαρτίου 2017, το προεδρείο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας παρουσίασε στοιχεία από τη μελέτη Εθνική Mελέτη Νοσηρότητας.

Το 51,5% του δείγματος ήταν γυναίκες, κατά μέσο όρο ηλικίας 47,7 ετών, από όλη την Ελλάδα.

Για 5.843 άτομα (97,7% των συμμετεχόντων) ήταν γνωστή η πληροφορία για το αν είχαν διαγνωσμένο διαβήτη ή όχι.

Από τα άτομα του δείγματος, 660 δήλωσαν ότι είχαν διαγνωσμένο διαβήτη και από αυτούς το 82,3% βρισκόταν σε θεραπεία για τον διαβήτη την τελευταία εβδομάδα.

Εξαιρώντας τα άτομα που είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, βρέθηκαν 63 άτομα με ενδείξεις για αδιάγνωστο διαβήτη.

Από το σύνολο των 660 ατόμων που ανέφεραν ότι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, υπήρχαν αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για 504 (76,4%) άτομα. Από τα 504 αυτά άτομα, το 26,7% είχαν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη πάνω από 7,1%, δηλαδή ήταν αρρύθμιστοι.

Αύξηση και στις μικρότερες ηλικίες

Μετά από στάθμιση για το δειγματοληπτικό σχεδιασμό καθώς και για ηλικία και φύλο, ο επιπολασμός του διαβήτη εκτιμάται στον ενήλικο πληθυσμό στο 10%.

Ο Νικόλαος Παπάνας, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ανέφερε τα παρακάτω:

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8-9% του πληθυσμού, δηλαδή 800.000 – 900.000, πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3-4% που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Διαχρονικά, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.

Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια.

Δείτε επίσης