Το τσάι μειώνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 47-86%

Ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα μειώνει περίπου στο μισό την πιθανότητα άνοιας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Nutrition, Health & Aging από ερευνητές του National University of Singapore.

Ο νευροπροστατευτικός ρόλος της κατανάλωσης του τσαγιού στη γνωστική λειτουργία δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο τύπο του τσαγιού – εφ ‘όσον το τσάι παρασκευάζεται από τα φύλλα του, όπως είναι το πράσινο, το μαύρο και το oolong.

Το φύλο και οι γενετικοί παράγοντες φαίνεται πως επηρεάζουν τη συσχέτιση μεταξύ τσαγιού και κινδύνου άνοιας. Η μείωση του κινδύνου είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες και μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 86% για αυτές που είναι γενετικά προδιατεθειμένες να εκδηλώσουν άνοια, βρήκαν οι ερευνητές.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 957 άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, τα οποία οι ερευνητές παρακολούθησαν επί επτά χρόνια. Ανά διετία, οι εθελοντές υποβάλλονταν σε αξιολόγηση των νοητικών λειτουργιών. Επίσης απαντούσαν σε αναλυτικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή τους, τον τρόπο ζωής, την κατάσταση της υγείας τους, καθώς και για τις σωματικές και κοινωνικές δραστηριότητές τους.

Μετά από επτά χρόνια, 72 από τους εθελοντές είχαν εκδηλώσει άνοια. Όπως έδειξαν τα στοιχεία, όσοι συνήθιζαν να πίνουν πράσινο τσάι είχαν, κατά μέσο όρο, 57% λιγότερες πιθανότητες άνοιας ενώ όσοι έπιναν μαύρο ή oolong τσάι διέτρεχαν κατά 47% μικρότερο κίνδυνο. Η προστασία αυτή ήταν ανεξάρτητη από άλλους διατροφικούς παράγοντες.

Ωστόσο η κατανάλωση έπρεπε να είναι συστηματική, με το μεγαλύτερο όφελος (μείωση του κινδύνου κατά 61%) να παρατηρείται σε όσους έπιναν καθημερινά τουλάχιστον ένα φλιτζάνι τσάι.

Το όφελος ήταν μεγαλύτερο στις γυναίκες (είχαν 68% μικρότερο κίνδυνο άνοιας) και μικρότερο για τους άνδρες. Πιο προστατευμένες ήταν οι γυναίκες που έφεραν το γονίδιο ApoE e4, το οποίο συνδέεται με την εκδήλωση Αλτσχάιμερ. Αυτές που έφεραν το γονίδιο ApoE e4 είχαν 86% μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους που δεν έφεραν το γονίδιο. Ανάλογο όφελος δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες.

Κάθε τύπος τσαγιού παρέχει όφελος

Όπως εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής Lei Feng, από το Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, τα μακροπρόθεσμα οφέλη του τσαγιού εικάζεται πως οφείλονται στα βιοενεργά συστατικά του, όπως είναι οι κατεχίνες, οι θεαφλαβίνες, οι θεαρουβιγίνες και το αμινοξύ L-θεανίνη (υπάρχουν στα φύλλα του τσαγιού).

Σύμφωνα με την τρέχουσα γνώση, τα συστατικά αυτά ασκούν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση που μπορεί να προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις αγγειακές βλάβες και τη νευροεκφύλιση, ανέφερε ο Feng. Και τόνισε πως κάθε είδους τσάι είναι ωφέλιμο, αρκεί να παράγεται από τα φύλλα του τσαγιού.

“Ενώ η μελέτη διεξήχθη σε Κινέζους, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και σε άλλες φυλές”, είπε ο Feng. “Τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές συνέπειες για την πρόληψη της άνοιας. Παρά τις δοκιμές φαρμάκων ποιότητας, η φαρμακολογική θεραπεία για τις νευρογνωστικές διαταραχές όπως είναι η άνοια παραμένει αναποτελεσματική. Το τσάι είναι ένα από τα πιο ευρέως καταναλώνονται ποτά στον κόσμο. Τα δεδομένα από τη μελέτη μας δείχνουν ότι μια απλή και ανέξοδη διατροφική αλλαγή, όπως η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει άνοια στα τέλη της ζωής του”.

Δείτε επίσης