Χρόνιος ίλιγγος: Βλάβες που προκαλεί και αντιμετώπιση

Της Αναστασίας Μοσχοβάκη, Ιατρού Ειδικής Παθολόγου

Ίλιγγος ονομάζεται η ζάλη που χαρακτηρίζεται από αίσθημα περιστροφής και συχνά συνοδεύεται από αίσθημα δυσφορίας ή κόπωσης.

Όταν ο ίλιγγος εμφανίζεται με κρίσεις που διαρκούν (τουλάχιστον επί τρίμηνο) τότε πρόκειται για χρόνιο ή επίμονο ίλιγγος.

Ο χρόνιος ίλιγγος προκαλεί σημαντική πτώση της ποιότητας ζωής των πασχόντων ενώ όχι σπάνια είναι υπεύθυνος για κατάγματα και πτώσεις.

Κατά την διάρκεια της σωστής ιατρικής εξέτασης είναι σημαντικό να εντοπιστεί το αίτιο του ιλίγγου ώστε να γίνει ακριβής και αιτιολογική θεραπεία.  Για την ομαλή αίσθηση του σώματος στον χώρο συμβάλλει ένα σύνολο οργάνων, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα μάτια που συντελούν στον προσδιορισμό των θέσεων των αντικειμένων, τα αισθητήρια νεύρα που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο για τις κινήσεις του σώματος και τις θέσεις, το αυτί που διαθέτει αισθητήρες ισορροπίας, την κυκλοφορία του αίματος πουν παρέχει ομαλά οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς, ο υγιής εγκεφαλικός ιστός ο οποίος επεξεργάζεται τις εξωτερικές πληροφορίες.

Στον ίλιγγο υφίσταται βλάβη σε ένα ή περισσότερα από τα όργανα που ρυθμίζουν την αίσθηση ισορροπίας και την αίσθηση του χώρου. Αυτό μπορεί να προκληθεί από ποικίλους παράγοντες όπως:

  1. Η χρόνια έκθεση σε στρες, φάρμακα ή τοξίνες
  2. Η χρόνια έκθεση σε θόρυβο
  3. Αγγειοπάθειες
  4. Διαταραχές του σακχάρου του αίματος
  5. Ορμονικές διαταραχές
  6. Διαταραχές πίεσης
  7. Παθήσεις των οφθαλμών
  8. Παθήσεις των αυτιών
  9. Φλεγμονές
  10. Το ακουστικό νεύρωμα
  11. Εγκεφαλικές βλάβες
  12. Διατροφικές ανεπάρκειες

Παράγοντες που σχετίζονται με σοβαρές διαγνώσεις είναι η ηλικία, η ύπαρξη και άλλων παθολογικών σημείων ή συμπτωμάτων στον πάσχοντα.

Αντιμετώπιση

Γενικά μέτρα που πρέπει να τηρείτε εσείς που πάσχετε από ιλίγγους:

  • Να αποφεύγετε τον θόρυβο και τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.
  • Αποφύγετε τη χρήση καφεΐνης, αλκοόλ και καπνού. Η υπερβολική χρήση των ουσιών αυτών μπορεί να επιδεινώσει τα σημεία και τα συμπτώματα σας.
  • Αποφύγετε να κινείστε απότομα. Να σηκώνεστε σταδιακά από το κρεββάτι.
  • Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές χαλάκια για το μπάνιο και το ντους.
  • Χρησιμοποιήστε καλό φωτισμό στις σκάλες και όπου μπορείτε να περπατήσετε, αν μπορείτε να πάρετε από το κρεβάτι τη νύχτα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ζάλη μπορεί να σας κάνει να χάσετε την ισορροπία σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και σοβαρό τραυματισμό.
  • Η όραση, η αρτηριακή πίεση, η υγιεινή των δοντιών σας, η ακοή σας, το σάκχαρο και η χοληστερίνη σας πρέπει να είναι στα άριστα δυνατά επίπεδα.

Η θεραπεία εξειδικεύεται περαιτέρω ανάλογα με  την αιτία που προκαλεί τον ίλιγγο.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Δείτε επίσης