Η ερωτική συνεύρεση αυξάνει το δέσιμο του ζευγαριού για 48 ώρες

H συνεύρεση βοηθά ένα ζευγάρι να δεθεί περισσότερο και να νιώσει πιο ικανοποιημένο από τη σχέση του για 48 ώρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science από ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Είναι γνωστό ότι η ερωτική πράξη διεγείρει την παραγωγή της ωκυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης η οποία ενισχύει τον ψυχικό δεσμό ενός ζευγαριού. Φαίνεται πως η δράση της ωκυτοκίνης διαρκεί δύο ημέρες.

«Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η ερωτική πράξη είναι απαραίτητη για να παραμένει το ζευγάρι δεμένο», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Andrea Meltzer , επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας. «Όσο εντονότερα είναι τα αισθήματα ευτυχίας που νιώθουν οι άνθρωποι μετά, τόσο πιο ικανοποιημένοι νιώθουν από τη σχέση τους».

Μεγαλύτερη ικανοποίηση από το γάμο

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από δύο ανεξάρτητες μελέτες. Η μία περιελάμβανε 96 νιόπαντρα ζευγάρια και η άλλη 118 νιόπαντρα ζευγάρια. Τα ζευγάρια κατέγραφαν κάθε βράδυ επί δύο εβδομάδες σε ένα ημερολόγιο αν είχαν συνεύρεση και, ανεξάρτητα από αυτό, πόσο ικανοποιημένοι ένιωθαν από τη σχέση τους. Έδιναν μια βαθμολογία από το 1 (μη ικανοποιημένοι) μέχρι το 7 (πολύ ικανοποιημένοι). Οι εθελοντές διατηρούσαν ξεχωριστό ημερολόγιο από τον/την σύντροφό τους.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι είχαν 4 συνευρέσεις, κατά μέσο όρο, στο διάστημα των 14 ημερών. Από τις απαντήσεις τους φάνηκε ότι η ικανοποίηση διαρκούσε επί δύο 24ωρα, μία τάση που παρατηρήθηκε σε όλους τους εθελοντές, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν άλλαξε όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν την προσωπικότητα των εθελοντών, τη διάρκεια της σχέσης και άλλες παραμέτρους που μπορούσαν να παίζουν ρόλο.

Οι επιστήμονες συνέχισαν την παρακολούθηση των συμμετεχόντων επί 4-6 μήνες και βρήκαν ότι η ικανοποίηση από τον γάμο τους σταδιακά μειωνόταν.

Πάντως, οι εθελοντές που έδιναν υψηλή βαθμολογία στην ικανοποίηση μετά τη συνεύρεση ένιωθαν ένα μεγαλύτερο επίπεδο ικανοποίησης από το γάμο.

Δείτε επίσης