Μονάδα για την πολυανθεκτική φυματίωση στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»

«Υπάρχει μια αναντιστοιχία στις προόδους που έχει κάνει η ιατρική με τον αριθμό των ανθρώπων που νοσούν και πεθαίνουν από φυματίωση στις μέρες μας, γι’ αυτό και  εγκαινιάζουμε μια κοινή προσπάθεια με στόχο την εξάλειψη της νόσου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν από κοινού, το ΚΕΕΛΠΝΟ με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Φυματίωσης (24 Μαρτίου).

Όπως αναφέρθηκε, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, όσον αφορά τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της φυματίωσης στη χώρα.

Ο κ. Ρόζενμπεργκ, δήλωσε επίσης ότι ο Οργανισμός θα θεσπίσει μια υποτροφία για φοιτητές στη μνήμη της εκλιπούσης ιατρού Γ. Σπάλα, που αφιέρωσε τη ζωή της στη θεραπεία των ασθενών με φυματίωση, ενώ προγραμματίζεται η υλοποίηση μονάδας ειδικά για τη θεραπεία ασθενών που νοσούν από την πολυανθεκτική μορφή της νόσου, μέσα στο χώρο του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το 2015 εκτιμάται ότι σημειώθηκαν παγκοσμίως 10.400.000 νέες περιπτώσεις φυματίωσης, από τις οποίες οι 323.000 στην Ευρώπη.

Παρά το γεγονός της ύπαρξης αποτελεσματικής θεραπείας, το 2015 η φυματίωση ήταν υπεύθυνη για το θάνατο 1,8 εκατομμυρίου ανθρώπων, 400.000 από τους οποίους ήταν ασθενείς με HIV λοίμωξη.

Η φυματίωση ευθύνεται για το 35% των θανάτων των ασθενών με HIV λοίμωξη, αποτελώντας κύριο αίτιο θανάτου σε αυτή την ομάδα πληθυσμού.

Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, για το χρονικό διάστημα 2004-2015, δηλώνονται ετησίως κατά μέσο όρο 600 περιπτώσεις φυματίωσης, παρότι σε γενικές γραμμές, κατά το προαναφερθέν διάστημα παρατηρήθηκε μικρή πτωτική τάση του ετήσιου αριθμού δηλούμενων περιπτώσεων.

Η εμφάνιση και διασπορά στελεχών μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης, ανθεκτικών στα αντιφυματικά φάρμακα, αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί παγκόσμια όσον αφορά τη θεραπεία και τον έλεγχο της φυματίωσης, είπαν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, κύριοι λόγοι της ανάδυσης και εξάπλωσης του φαινομένου της αντοχής, είναι η υποδήλωση της νόσου, σε ποσοστό 60-80%, η πλημμελής διαχείριση της αντιφυματικής θεραπείας (ακατάλληλα θεραπευτικά σχήματα, πλημμελής συμμόρφωση, πρόωρη διακοπή της θεραπείας) και η μετάδοση των ανθεκτικών μορφών της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Δείτε επίσης