Αλλεργίες και Εναλλακτική Ιατρική

Της Αναστασίας Μοσχοβάκη, Ιατρού Ειδικής Παθολόγου

Στην αλλεργία, το σώμα εμφανίζει παθολογικά συμπτώματα, τα οποία προκύπτουν ως αποτέλεσμα υπερευαισθησίας του οργανισμού σε ουσίες του περιβάλλοντος που ονομάζονται αλλεργιογόνα.

Συνήθη παθολογικά συμπτώματα είναι το φτάρνισμα, το μπούκωμα, η έκκριση από την μύτη, η φαγούρα, το πρήξιμο, η ερυθρότητα, η δύσπνοια το εξάνθημα η πτώση πίεσης ενώ συνήθη αλλεργιογόνα είναι  φάρμακα, τρόφιμα, χρώματα,  δηλητήρια εντόμων, εκκρίσεις και τμήματα φυτών.

Ο αλλεργικός μπορεί να εμφανίσει μεμονωμένα συμπτώματα ή σε συνδυασμό και υπερευαισθησία που αφορά ένα ή περισσότερα αλλεργιογόνα. Ενίοτε οι αλλεργίες απειλούν την ζωή προκαλώντας αναπνευστική ανεπάρκεια ή πλήρη αποδιοργάνωση της κυκλοφορίας.

Οι αλλεργίες συγκαταλέγονται στα ψυχοσωματικά νοσήματα, διότι συχνά οι ψυχικές διαθέσεις του σώματος επεμβαίνουν στην ένταση των συμπτωμάτων.

Η εναλλακτική ιατρική είναι το θεραπευτικό ιατρικό σύστημα που χρησιμοποιεί μόνο φυσικές μεθόδους για την θεραπεία της αλλεργίας και άλλων θεραπευτικών συστημάτων. Οι φυσικές θεραπείες έχουν κατεξοχήν θέση σε περιπτώσεις δυσανεξίας σε χημικά φάρμακα ή σε νοσήματα, στα οποία όπως στις αλλεργίες υπάρχει σωματοποίηση άγχους κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών παραμέτρων.

Τα κύρια θεραπευτικά εργαλεία της εναλλακτικής ιατρικής στις αλλεργίες είναι:

Α. Διατροφικές θεραπείες

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που έχει ως βάση τα φυτικά προϊόντα της Μεσογείου έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά αλλεργικών εκδηλώσεων. Σήμερα μετά από μελέτη των αλλεργιογόνων που προκαλούν τα αλλεργικά συμπτώματα χορηγούμε διατροφικά προγράμματα που εξειδικεύονται με βάση οργανισμό του αλλεργικού ατόμου και το είδος της αλλεργίας.

Η διατροφική θεραπεία έχει κατεξοχήν ένδειξη σε καταστάσεις τροφικής αλλεργίας.

Β. Παρεμβάσεις περιβάλλοντος

H διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ελεύθερου από αλλεργιογόνα είναι σημαντική. Έτσι για παράδειγμα, στις περιπτώσεις αλλεργίας σε γύρη συνιστάται η τοποθέτηση διπλών τζαμιών στα παράθυρα για τον έλεγχο της γύρης, η χρήση αδιαπέραστων καλυμμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας (π.χ. σε στρώματα, μαξιλάρια, παπλώματα) και ο συχνός καθαρισμός των κατοικίδιων ζώων.

Γ. Θεραπείες ελέγχου των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων

Το στρες έχει σημαντικό ρόλο στις αλλεργίες. Η χαλαρωτική γυμναστική, η βιοανάδραση, τα ηρεμιστικά βότανα και το χαλαρωτικό μασάζ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των συμπτωμάτων αυτών.

Δ. Βότανα-βιταμίνες

Το καρυδέλαιο, το ηλιέλαιο, το έλαιο borage, η βιταμίνη Β12 χρησιμοποιούνται με επαλείψεις σε πολλές μορφές δερματικής αλλεργίας. Οι βιταμίνες έχουν θέση σε ορισμένες μορφές αλλεργιών ιδιαίτερα μάλιστα οι βιταμίνες συμπλέγματος B, η D και η E.

Τα βότανα είναι φυτά τα οποία χρησιμοποιούνται ως φαρμακευτικές ουσίες στην Εναλλακτική Ιατρική για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων. Αρκετές μορφές αλλεργιών ανταποκρίνονται στη στοχευμένη χρήση βοτάνων, αντιπροσωπευτικά παραδείγματα των οποίων είναι:

  • Το έλαιο νυχτολούλουδου
  • Η σπιρουλίνα
  • Το Cordyceps sinensis Sacc

Τι πρέπει να ξέρετε όταν χρησιμοποιείτε βότανα:

  1. Μην προβαίνετε  μόνοι σας σε χρήση των βοτάνων χωρίς την καθοδήγηση έμπειρου ιατρού με ανάλογη εμπειρία. Οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων είναι εξαιρετικά μεγαλύτερες των ελάχιστων δόσεων που χρησιμοποιούνται κατά την διατροφική χρήση των βοτάνων και επιπρόσθετα τα βότανα χορηγούνται με συστηματικότητα σε ενδεικνυόμενες δραστικές δοσολογίες. Στις δοσολογίες αυτές το βότανο μπορεί να εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες εάν έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία ή δεν καθοριστεί σωστά η δοσολογία.
  1. Να προτιμάτε βότανα που τυποποιούνται από σοβαρές εταιρείεςΜία εταιρεία που ειδικεύεται στη συλλογή και τυποποίηση των βοτάνων συνήθως δεν ρισκάρει την φήμη της ή την παρουσία της στην αγορά επιλέγοντας να τυποποιήσει βότανα με αμφίβολες προσμίξεις. Ορισμένες από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών (π.χ. τοξική βλάβη ήπατος) που παρατηρούνται στην κλινική πράξη προκαλούνται από βότανα που συλλέγονται με ακατάλληλο τρόπο κατά τη συγκομιδή με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν επικίνδυνες προσμίξεις όπως υπολείμματα δηλητηριωδών μανιταριών ή ουσιών με τοξική για τα εσωτερικά όργανα δράση.   
  1. Προτιμήστε βότανα που προέρχονται από εδάφη, τα οποία δεν έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από την ύπαρξη βιομηχανιών ή μολυσμένων υδάτων ή ρυπαντών. Η αυξημένη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Πολλές από τις ουσίες αυτές δεν μπορούν να απομακρυνθούν με την απλή πλύση του βοτάνου πριν την χρήση του. Προτιμήστε τα ελληνικά από τα εισαγόμενα βότανα.  

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Δείτε επίσης