Ξανθός: Προτεραιότητα η πρόληψη και η άρση των ανισοτήτων στην Υγεία

Στην πρόληψη και την άρση των ανισοτήτων στην Υγεία αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στη διημερίδα που διοργανώνεται από το υπουργείο Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην Αθήνα και έχει ως θέμα τη Δημόσια Υγεία.

Το πολιτικό ερώτημα, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, είναι αν στο σημερινό περιβάλλον λιτότητας υπάρχουν περιθώρια βιώσιμης χρηματοδότησης και αποτελεσματικής λειτουργίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε:

«Η απάντηση είναι ναι, υπό την προϋπόθεση της ενίσχυσής τους με ανθρώπινους και υλικούς πόρους και της μεταρρύθμισής τους με στόχο την καθολικότητα, την ισότητα και την ποιότητα στη φροντίδα. Υπό τον όρο δηλαδή της σταδιακής “απεξάρτησης” από τη λιτότητα και της σύγκλισης των δημόσιων δαπανών υγείας, ως ποσοστό του ΑΕΠ με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους» είπε ο υπουργός Υγείας.

Ειδικά για τη Δημόσια Υγεία είπε, ότι είναι η μόνη πραγματικά δημοκρατική πολιτική υγείας, γιατί αφορά όλο τον πληθυσμό και επιδρά με ισότιμο τρόπο στους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και συνέχισε, τονίζοντας ότι «η Δημόσια Υγεία δίνει βάρος στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην παρέμβαση στην κοινότητα και στην τροποποίηση των κοινωνικών προσδιοριστών της ασθένειας».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, οι προσδιοριστές αυτοί δεν είναι άλλοι από την ανεργία, τη φτωχοποίηση, τον κοινωνικό αποκλεισμό, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, τη μη τήρηση των στάνταρτς υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, τις οικολογικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή. Επίσης, η ανθυγιεινή και βιομηχανοποιημένη διατροφή, η εργασιακή ανασφάλεια, το stress της καθημερινότητας, η παχυσαρκία, η απουσία σωματικής άσκησης, τα τροχαία δυστυχήματα, η μη χρήση προφυλακτικού, η ουσιοεξάρτηση, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, ο πόλεμος και τα συνεπακόλουθα προσφυγικά-μεταναστευτικά ρεύματα.

“Είναι λάθος να ταυτίζεται η καλύτερη υγεία με την παροχή περισσότερης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης” είπε ο κ. Ξανθός. “Προφανώς χρειάζονται οι σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μέθοδοι, που έχουν αλλάξει το τοπίο στην αντιμετώπιση πολλών απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων. Προφανώς είναι απαραίτητη η φαρμακευτική καινοτομία που βελτιώνει την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, αλλά χρειάζεται επίσης και η συστηματική πρόληψη και αγωγή υγείας, τόσο στο επίπεδο των ομάδων υψηλού κινδύνου, όσο και στο επίπεδο του γενικού πληθυσμού” σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Ξανθός, που τόνισε ότι το στοίχημα είναι να τροποποιείται η «ανθυγιεινή» κοινωνική συμπεριφορά και να περιορίζονται οι περιβαλλοντικοί ή επαγγελματικοί κίνδυνοι, μέσω πολιτικών επιλογών και μέτρων δημόσιας υγείας.

Ο υπουργός Υγείας ευχήθηκε η διημερίδα που συνδιοργανώνεται με τον ΠΟΥ, να συμβάλλει στην επεξεργασία ενός εφαρμόσιμου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα, «για να θέσουμε μετρήσιμους στόχους και να αντιστρέψουμε τους αρνητικούς δείκτες Δημόσιας Υγείας που καταγράφονται στη χώρα μας, όπως η παιδική παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η κατανάλωση αντιβιοτικών και η μικροβιακή αντοχή, τα τροχαία δυστυχήματα και η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών» όπως τόνισε.

Το στοίχημα, είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του, είναι παράλληλα με την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης, να τεθεί στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης του συστήματος, η Δημόσια Υγεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Να υπερβούμε τη λιτότητα και τους οικονομικούς περιορισμούς που προκαλεί στην καθολική κάλυψη, να εξαλείψουμε τις ανισότητες στην Υγεία και στο προσδόκιμο ζωής, επενδύοντας στην Υγεία ως κρίσιμο δείκτη δίκαιης ανάπτυξης και συνολικής κοινωνικής ευημερίας» κατέληξε.

Δείτε επίσης