Δεύτεροι σε καταγγελίες για ιατρικά λάθη οι γυναικολόγοι

Σύμφωνα με διεθνή και ελληνικά στατιστικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν από τους ιατροδικαστές σε στρογγυλή τράπεζα του 9ου Παγκρήτιου Συνεδρίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας, οι γυναικολόγοι είναι από τις πλέον επιρρεπείς ειδικότητες στα ιατρικά λάθη.

Σύμφωνα μάλιστα με δυο ελληνικές έρευνες, οι γυναικολόγοι είναι η δεύτερη ειδικότητα σε αριθμό καταγγελιών. Η πρωτιά στα ιατρικά λάθη ανήκει στην κατηγορία της γενικής χειρουργικής.

Τα λάθη που καταγγέλλονται συνήθως είναι, θάνατος κατά τη διάρκεια του τοκετού, καθυστέρηση του τοκετού με κατάληξη το θάνατο του νεογέννητου ή σοβαρή αναπηρία αυτού, αποτυχία διάγνωσης χρωμοσωμικών ή ανατομικών ανωμαλιών στην προγεννητική περίοδο ή έγκαιρης διάγνωσης αυτών προκειμένου να εκτελεστεί διακοπή της κύησης, ελλιπή παρακολούθηση κύησης υψηλού κινδύνου, άσκοπη υστερεκτομή κ.α.

Όμως, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ) Γρηγόρης Λέων, «Σφάλματα συνήθως κάνουν οι «μάχιμοι» ιατροί και αυτό είναι φυσιολογικό». Χαρακτηριστικά είπε ότι «είναι πιο πιθανό να συμβεί ένα σφάλμα σε ένα γυναικολόγο που αναλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών ή κάποιον που αναλαμβάνει σημαντικό αριθμό κυήσεων υψηλού κινδύνου, παρά σε κάποιον που δεν έχει αρκετά περιστατικά».

Πάντως, ο Πρόεδρος της ΕΙΕ τόνισε ότι «ως χώρα διαθέτουμε ένα επιστημονικό δυναμικό γυναικολόγων με υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τα ελληνικά κέντρα εμπιστεύεται και ένας σημαντικός αριθμός πολιτών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Τα ιατρικά λάθη

Υπολογίζεται ότι τα ιατρικά λάθη στη χώρα μας αγγίζουν τα 6.000 ετησίως, χωρίς φυσικά όλα να φτάνουν στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012 από το Πανεπιστήμιο Πειραιά (από τον καθηγητή Γιάννη Πολλάλη, τον επίκουρο καθηγητή Αθανάσιο Βοζίκη, και τη διδάκτορα Μαρίνα Ρήγα), στην οποία αναλύθηκαν 259 περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας που την τελευταία δεκαετία είχαν φτάσει στα δικαστήρια, το 73,7% είχαν ως συνέπεια τη μόνιμη αναπηρία ή το θάνατο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν τις επεμβατικές ειδικότητες, με τη γενική χειρουργική να βρίσκεται στην πρώτη θέση (20%) και τη μαιευτική-γυναικολογία στη δεύτερη (15,4%). Ακολουθούν η ορθοπεδική, η εσωτερική παθολογία, η αναισθησιολογία και η μικροβιολογία.

Δείτε επίσης