Ουρικό οξύ: Πέντε συχνές ερωτήσεις

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Το ουρικό οξύ αποτελεί σήμερα σύνηθες παθολογικό πρόβλημα. Ιδιαίτερα συχνές είναι οι κάτωθι ερωτήσεις.

  1. Το ουρικό οξύ αυξάνεται λόγω κακής διατροφής;

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που παράγεται στον οργανισμό από την διάσπαση των πουρινών. Οι πουρίνες δεν εισέρχονται στο σώμα μόνο με τις τροφές (π.χ. υπερκατανάλωση αλκοόλ, κρέατος, μανιταριών, οστρακοειδών) αλλά συντίθενται και ενδογενώς.

Το παραγόμενο από τις πουρίνες ουρικό οξύ αποβάλλεται κατά κύριο λόγο μέσω των νεφρών, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι ένα τμήμα του αποικοδομείται  κυρίως στο έντερο.

Έτσι αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να εμφανιστεί όχι μόνο λόγω κακής διατροφής και αυξημένης πρόσληψης πουρινών αλλά και λόγω ελαττωμένης αποβολής ή αυξημένης παραγωγής.

Κοινοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος εκτός από την διατροφή είναι:

  • Η δυσμενής κληρονομικότητα
  • Τα φάρμακα
  • Η παχυσαρκία
  • Η ψωρίαση
  • Η νεφρική ανεπάρκεια
  • Η ταχεία απελευθέρωση καρκινικών κυττάρων στο αίμα που προκαλείται από ορισμένους καρκίνους ή κατά την διάρκεια χημειοθεραπείας
  • Ο υποθυρεοειδισμός
  1. Εάν η αιτία για το αυξημένο ουρικό οξύ είναι η διατροφή πρέπει να κόψω κυρίως τα κορεσμένα λιπαρά;

Το ουρικό οξύ παράγεται στον οργανισμό από την διάσπαση των πουρινών οι οποίες είναι μέρος της χημικής δομής των γονιδίων μας. Επίσης οι πουρίνες είναι μέρος των γονιδίων φυτών και ζώων και άρα υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα.

Παρά το γεγονός ότι η μείωση των κορεσμένων λιπαρών συνιστάται στην υπερουριχαιμία διατροφικής αιτιολογίας, η δραστική μείωση της προσλαμβανόμενης ζάχαρης και της προσλαμβανόμενης φρουκτόζης, η αποχή από το αλκοόλ, η σωστή ενυδάτωση, η ελάττωση της κατάχρησης τροφίμων πλούσιων σε πουρίνες όπως είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας ψάρι οστρακοειδή) είναι τα βασικότερα μέτρα.

  1. Εάν έχω αυξημένο ουρικό οξύ πρέπει να χάσω άμεσα βάρος;

Η σύγχρονη διατροφή που περιέχει σε αφθονία διαιτητικές πηγές ουρικού οξέος λόγω της υπερκατανάλωσης ζωικών τροφίμων και αλκοόλ, η παχυσαρκία, η υπέρταση και το μεταβολικό σύνδρομο ενοχοποιούνται για τα αυξανόμενα ποσοστά της νόσου.

Παρά το γεγονός ωστόσο ότι στην υπερουριχαιμία συνιστάται η ελάττωση του περιττού βάρους, η ένταξη σε προγράμματα δραστικής δίαιτας συχνά αυξάνει το ουρικό οξύ λόγω απελευθέρωσης μεγάλων ποσοτήτων πουρινών κατά την διάρκεια της ταχείας απίσχνασης.

Ο πάσχων από ουρικό οξύ καλό είναι να μην χάνει πάνω από ένα κιλό το μήνα.

  1. Έχω αυξημένο ουρικό οξύ. Πρέπει να πίνω πολύ νερό;

Εάν ο νεφρικός ηθμός λειτουργεί καλά και επομένως δεν υφίσταται πρόβλημα ελαττωματικής κάθαρσης λόγω κακής νεφρικής λειτουργίας, η καλή ενυδάτωση προσφέρει στα νεφρά την απαιτούμενη ποσότητα υγρών για να γίνει καλή διήθηση και διάλυση του ουρικού οξέος. Επίσης δίνεται η δυνατότητα της καλής έκπλυσης των ουροφόρων οδών ώστε να μη σχηματιστούν κρύσταλλοι και λίθοι ουρικού οξέος.

Εάν ωστόσο υπάρχει νεφρική βλάβη, η υπερπροσφορά υγρών μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, οίδημα, κυκλοφορική ανεπάρκεια, επιβάρυνση νεφρικής λειτουργίας και αύξηση ουρικού οξέος.

  1. Το αυξημένο ουρικό οξύ έχει συμπτώματα και προκαλεί βλάβες στον οργανισμό;

Στα αρχικά στάδια, συμπτώματα από την αύξηση του ουρικού οξέος δεν υπάρχουν. Έτσι είναι σύνηθες η αύξηση του ουρικού οξέος να ευρίσκεται σε τσεκ απ ρουτίνας.

Τα παθολογικά συμπτώματα συνίστανται σε λίθους νεφρών, νεφρικές βλάβες, αρθρίτιδα, παθολογικές επιδράσεις από την υποκείμενη νόσο.

Όλοι οι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν την ίδια ευαισθησία στις βλαπτικές επιδράσεις της υπερουριχαιμίας και η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με το αίτιο της υτπερουριχαιμίας και τις πιθανές επιπτώσεις της σε κάθε άτομο χωριστά, όπως διαφαίνεται με σαφήνεια μετά από λεπτομερή ιατρική αξιολόγηση.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Δείτε επίσης